lauantai 5. huhtikuuta 2008

Before France and Germany

Patrick J. Geary (1988) Before France and Germany: The Creation and Transformation of The Merovingian World. Oxford University Press, New York, USA.

Patrick Geary on keskiajan professori Kalifornian yliopistossa. Before France & Germany sijoittuu hänen tutkimusuransa ja myös tutkimusalueen alkupäähän. Hieman yli pariin sataan sivuun Geary saa upotettua germaanien vaellukset ja Rooman sekasorron aina Karolingien nousuun. Se on tarina, kuinka läntisen Rooman alueet muovautuvat ensin barbaarikuningaskunniksi ja sitten keskiaikaiseksi kristilliseksi euroopaksi.

Geary tarkastelee germaanien suhteita Rooman imperiumiin ennen kansainvaelluksia ja Rooman yhteiskunnallisia muutoksia, jotka olivat seurausta läntisten Rooman maaseudun väestökadosta, verotulojen kaventumisesta ja rahoitusongelmista. Erot vapaan talonpojan ja epävapaan maaorjan välillä katoavat, ja maanomistus keskittyy magnaattien käsiin. Rooman valtakunta paikallistuu, so. verotus, politiikka ja päätöksenteko saavat paikallisen värin. Germaaniheimot puskevat Tonavan ja Reinin yli. Idässä gootit tulevat yli sotajoukkona, ja ostrogootit ottavat haltuun Italian ja visigootit perustavat kuningaskunnan Etelä-Ranskaan. Frankkeja ei kirjallinen perimätieto juuri noteeraa; he tulivat osaksi imperiumi pienissä ryhmissä luopuen germaanisesta identiteetistään huomattavasti joustavammin.

Kirja on upea kuvaus Merovinkien noususta Gallian valtiaiksi, sekä kirkon, luostarilaitoksen ja piispojen roolista Gallian valtapolitiikassa. Geary jäsentää aikakauden mielenkiintoiseksi roomalaistuneiden germaaniheimojen politiikaksi ja välienselvittelyksi. Aikakaudella ei ole suuria nimiä, jotka olisivat kääntäneet oppikirjojen huomion, joten maallikolle lukukokemus on avartava ja herkullinen. Kirjan keskeinen pointti on, ettei Rooma kulttuurisessa mielessä romahtanut. Galloromaaninen aristokratia jatkoi roomalaisia tapoja ja hallintoa pitkälle keskiajalle. Pohjoisesta tulleet frankit eivät varsinaisesti vallanneet vaan sulautuivat olemassa olleeseen eliittiin. Tosin se, mitä saattoi pitää roomalaisena tai roomalaisuutena, muovautui sekin vuosisatojen saatossa.

Teksti on tiivistä. Kappaleita pitää sulatella kartan kanssa, jos yksityiskohdat ovat uusia. Geary yhdistää aikalaisteksteihin arkeologisia löytöjä, ja rajaa alueita, joista lähteet ovat vähäisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti