torstai 6. maaliskuuta 2008

Plot & Structure

James Scott Bell, Plot & Structure: Techniques and exercises for crafting a plot that grips readers from start to finish. Writer's Digest Books, Cincinnati, Ohio, USA, 2004.

Amerikkalaisten kirjoittamisoppaiden päämäärä on opettaa temput, joilla kirjan saa julkaistua ja lukijan koukutettua. Nämä erotetaan yleensä kaupalliseksi kirjallisuudeksi tai viihdekirjallisuudeksi erotuksena todellisesta kirjallisuudesta. Yhtä kaikki, James Scott Bell jatkaa tätä viihdelinjaa kirjassaan, joka käsittelee pääasiassa kirjan juonta ja rakennetta. Bell muotoilee kirjainlyhenteitä ja numeroituja vaiheita kirjoittamisprosessin naulaamiseksi. Kirjassa on jopa yksinkertainen pyramidi kuvaamassa käsitehierarkiaa. Kirjoittajalla on ajatuksena jonkinlainen menetelmän tuotteistaminen, koska hän nimeää tämän pyramidin itsensä mukaan.

Juonen ja rakenteen perusajatus on sama kuin Kressillä, McKeellä ja monella muulla. McKeen käsitteistö - jos se on edes alun perin hänen - vilahtelee sivuilla, vaikka Bell ei viittaa häneen nimellä. Juonessa keskeistä on konflikti, ja rakenteen tulisi kiristää jännitettä loppua kohti. Samaan aikaan konfliktien kiristyessä henkilöhahmojen kohdalla tapahtuu mahdollisia muutoksia - kasvua tai regressiota.

Bell käyttää lyhyitä esimerkkejä Kootzilta, Crichtonilta ja ennen kaikkea omista kirjoistaan. Tapoihin kuuluu myös käyttää elokuvia esimerkkeinä. Implikoitu tavoite on siis tuottaa mahdollisimman myyvää viihdettä. Se ei ole huono tavoite, jos haluaa tienata leipänsä kirjoittamalla kirjoja.

Kirjan taitto on häiritsevä. Lyhyiden, yhden virkkeen kappaleiden ensimmäinen rivi on sisennetty, mikä tekee sivuista levottomia. Otsikoiden hakasulut ovat kiusallisia. Kirjan parasta antia ovat Bellin tarjoamat neuvot itse kirjoittamisen organisoimiseksi ja muiden kirjailijoiden analysoimiseksi. Liitteisiin tiivistetyt pointit kertovat oleellisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti