torstai 8. toukokuuta 2008

Characters, Emotion & Viewpoint

Nancy Kress, Characters, Emotion & Viewpoint: Techniques and exercises for crafting dynamic characters and effective viewpoints. Writer's Digest Books, Cincinnati, Ohio, USA, 2005.

Nancy Kress kirjoittaa henkilöhahmojen rakentamisesta ja tarinan kuljettamisesta yhden tai useamman näkökulman kautta. Kress painottaa ensivaikutelmaa. Kun henkilöhahmo esiintyy ensimmäistä kertaa tai kun henkilöhahmoon viitataan ensimmäistä kertaa, sen pitäisi olla tarkkaan mietitty, koska lukijan kuvaa voi olla vaikea ja uskaliasta vääntää toiseen asentoon myöhemmin. Sitten Kress luonnostelee, miten hahmon taustaa ja luonnetta voi tuoda esiin esineiden, kodin tms. kautta.

Tarinat ovat keskeisesti tarinoita ihmisistä. Kirjoittajan pitäisi pitää mielessä kussakin kohtauksessa, mitkä ovat eri osapuolten motiivit ja miten ne ilmenevät. Henkilöhahmojen toiminta sitten ponnistaa näistä motivaatioista. Kirjoittajan pitäisi pitää mielessä, keiden luonteenpiirteet ja/tai motivaatiot muuttuvat tarinan edetessä. Muutokset pitää motivoida tapahtumien kautta, jotta lukija pysyy kärryillä ja ymmärtää, miksi ja milloin muutos tapahtuu. Sitten Kress puhuu genrekohtaisisista arkkityypeistä, kielenkäytöstä ja erilaisista näkökulmista.

Characters, Emotion & Viewpoint ei sisällä mitään erityistä viisautta henkilöistä tai kirjoittamisesta. Kress kirjoittaa vaivattomasti, mutta luvut kaikuvat tyhjää löpinää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti