perjantai 24. heinäkuuta 2009

Last Light

Alex Scarrow, Last Light. Orion Books, London, UK, 2007.

Brittiläinen Alex Scarrow toimi musiikki- ja tietokonepelialoilla ennen kuin alkoi kirjoittaa romaaneja. Last Light on järjestyksessä toinen häneltä julkaistu kirja. Sen inspiraatio näyttäisi olleen yksinkertaisesti Peak Oil: mitä tapahtuu, kun toimitusketju öljyntuottajilta öljyn kulututtajille häiriintyy.

Scarrow kertoo tarinaa brittiläisestä näkökulmasta. Peak oil -uskovainen geologi Andy Sutherland on Irakissa, kun Saudi-Arabia ja pian koko Lähi-Itä syöksyy sekasortoon ja sisällissotiin. Öljyprofetioihin kyllästynyt muu Sutherlandin perhe saa kokea ennustusten todellistumisen Englannissa, missä öljyreservit ja muut varannot ovat pienet, ja säännöstelystä leimahtavat mittavat rauhattomuudet. Poliiseja ja sotilaita riittää vain strategisiin kohteisiin, lähiöissä ollaan omillaan.

Scarrowin proosa kulkee ihan mukavasti, mutta ei herätä suuria tunteita. Post peak -maailma sen sijaan lumoaa. Valtioiden yritykset kontrolloida tilannetta moottoriteiden sulkemisin ja junaliikenteen lakkauttamisin, endeemiset sähkö- ja vesikatkot, syrjäytyneiden omavaltaisuus ja luhistumisen nopeus ovat mehevää dystopiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti