sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Menestyjän kuntosaliharjoittelu & ravitsemus

Aleksi Niemi, Menestyjän kuntosaliharjoittelu & ravitsemus. Docendo, Porvoo, 2008.

Aleksi Niemi on liikunta-alan asiantuntija, joka toimii paitsi johtamassaan liikuntakonsultointiyrityksessä myös Suomen Kuntoliikuntaliitossa ja erilaisissa valmennus- ja koulutustehtävissä. Hänen kirjansa Menestyjän kuntosaliharjoittelu & ravitsemus on tukeva 400-sivuinen johdanto ihmisen perusfysilogiaan, ravitsemukseen ja ennen kaikkea kestävyys-, nopeus- tai maksimivoimaharjoitteluun. Olen käynyt salilla 15 vuoden ajan ensimmäistä vuotta lukuunottamatta ilman kirjattua pitkäaikaista ohjelmaa. Tämä ei ollut ongelma silloin, kun harjoittelun painopiste oli joukkue- tai kestävyysurheilussa. Nyt iän myötä joukkuelajit ovat jääneet ja pitkän matkan juoksulle on tullut esteitä, ja kuntosaliharjoittelu tuntuu houkuttelevimmalta jos kohta aivan erilaiselta korvikkeelta.

Internetistä löytyy sivustoja, joissa eritasoiset aloittelijat ja harteikkaat konkarit esittelevät harjoitusohjelmiaan ja ruokareseptejään joskus vaikeasti ymmärrettävällä slangilla. Niistä voi kaivaa esiin kohtuullisen ohjelman. Toisaalta Niemen kirja on erinomainen kokonaisnäkemys lihasten toimintaan, harjoittamiseen, huoltamiseen ja ylläpitämiseen. Harjoitusohjelmien rakentamiseen annetaan esimerkkejä ja perusteita. Kirjassa on erinomainen kokoelma harjoitusliikkeitä, joista esitetään suoritusten kuvat, kuvaukset, variaatiot, pääsuorittajalihakset, avustavat lihakset sekä ohjeet milloin ja kenen kannattaisi liikettä tehdä. 

Niemen teksti kulkee ihan moitteetta. Kirja voisi toki olla paremmin nimetty; Suomessa on totuttu pitämään menestymiset omassa tiedossa... tämä on tietenkin voinut tässä vuosien mittaan muuttua, en tiedä. Niemi ei ole vahvimmillaan lihasten rasittamiseen liittyvän kemian kuvaamisessa, ja teksti tuntuu liukuvan tosiasioiden päällä. Luu- ja lihaskarttakuvien tarkkuus voisi olla suurempi. Oli miten oli, kuntosaliharjoitteluun ja ruokailutapoihin (Niemi käsittelee jopa kasvissyöjän näkökulmaa!) kirja tuo ryhtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti