lauantai 7. huhtikuuta 2012

Hurmeinen kuu

James Ellroy, Hurmeinen kuu. Englanninkielisestä alkuteoksesta Blood on the Moon (1984) suomentanut Juha Ahokas. Like, Keuruu, 2010.

Yhdysvaltalaisen rikoskirjailijan James Ellroyn Hurmeinen kuu aloittaa Lloyd Hopkinsista kertovan trilogian. Kirja alkaa vuoden 1965 Watts-mellakoista, joissa vielä kansalliskaartissa palveleva Hopkins saa kosketuksen yhteiskunnan ja poliisilaitoksen pinnan alla virtaaviin voimiin.  Sitten 17 vuotta myöhemmin, ansioitunut, työtään rakastava etsiväylikonstaapeli Hopkins yhdistää toisiinsa tekotavoiltaan ja tapahtumapaikoiltaan hyvin erilaisia nuorten naisten murhia, mutta maanisista yrityksistä huolimatta sarjamurhaajan jäljet loppuvat lyhyeen. Hopkinsin alkaa olla vaikea sovittaa yhteen rikollisiin kohdistamaansa vihaa ja perhettään kohtaan tuntemaansa rakkautta; likainen ja puhdas eivät jäsenny kauniisti eri maailmoiksi.

Kahta edeltäjäänsä selvemmin Hurmeinen kuu muistuttaa tyyliltään ja kerronnaltaan myöhempiä kirjoja. Päähenkilöt omistautuvat asialleen kuin riivatut. Ympäröivästä yhteiskunnasta on leikattu pois kaikki keskiluokkainen, pehmeä ja turvallinen. Jäljelle jää väkivaltaa, vihaa ja onnettomuutta, eli kovaksi keitetty dekkari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti