tiistai 25. joulukuuta 2012

Toiset

China Miéville, Toiset. Englanninkielisestä alkuteoksesta The City and the City (2009) suomentanut J. Pekka Mäkelä. Karisto, Hämeenlinna, 2012.

China Miéville on brittiläinen kirjailija, tutkija ja vasemmistoaktiivi. Hän on luokitellut romaaninsa uuskummaksi (new weird) eli yhdistelmäksi 1900-luvun alun pulp- ja kauhukirjallisuutta.  

Toiset on Miévillen seitsemäs romaani. Se kertoo jaetusta eurooppalaisesta suurkaupungista, jonka kaksi itsenäistä kaupunkia, rapistuva Besźel ja loistelias Ul Qoma, kulkevat limittäin ja osin päällekkäin toistensa kanssa. Kaupunkien rajat saa ylittää vain rajapisteen kautta; kaikkia muita ylityksiä valvoo erityinen viranomainen Rikko. Kansalaiset ovat oppineet olemaan näkemättä toisen kaupungin asukkaita, asuntoja tai autoja. Besźelistä löytyy nuoren opiskelija ruumis, ja jäljet johdattavat tarkastaja Tyador Borlún vieraaseen Ul Qoman kaupunkiin.

Toiset on hyvin kirjoitettu dekkari ja mielenkiintoinen tieteis- tai uuskummaromaani. Kahtia jaettu kaupunki ja sen synnyttämä kulttuuri toimivat tarinassa erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti