keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Moby Dick

Herman Melville, Moby Dick. Oxford University Press, Oxford, UK, 2008.

Herman Melville (1819-1891) oli yhdysvaltalainen kirjailija, runoilija, esseisti ja novellisti. Hänen romaaninsa Moby Dick on yksi merkittävistä yhdysvaltalaisista teoksista ja maailman kirjallisuuden klassikoista. Teos ei ollut kuitenkaan välitön menestys. Vuonna 1851 julkaistun romaanin 3000 kappaleen ensi painos ei myynyt loppuun Melvillen elinaikana. Vasta 1920-luvulla lukeva yleisö heräsi arvostamaan Melvillen teoksia.

Moby Dick sijoittuu 1800-luvun puoleen väliin, kun valaita vielä pyydettiin  traanista valmistettavan öljyn vuoksi. Ishmael, kirjan kertoja, pestautuu Nantucketissa valaanpyyntialukselle Pequodille. Laivan päästyä avomerelle rampautunut ja omaperäinen kapteeni Ahab julistaa purjehduksen päämääräksi metsästää ilkeä valkoinen kaskelotti, Moby Dick. Kapteeni vannottaa miehistön mukaan katkeraan jahtiin, ja niin Pequod lähtee seilaamaan maailman valtameriä.

Melvillen englanti on kaunista mutta koukeroista. Valaanpyyntitarina katkeaa heti merille päästyään luentoihin laivoista, valaista ja luonnonhistoriasta. Pequodin kannella käydään vain hetkittäin, ja tarinan maaninen kapteeni ja hänen fanaattinen ajojahtinsa huuhtoutuvat polveilevan, jos kohta kaunopuheisen valastusoppaan alle. Tarina Moby Dickistä onkin itsessään valas, joka viettää pinnan alla pitkiä aikoja ja nousee pintaan vain hetkeksi palkiten kärsivällisen lukijan. Kapteeni Ahabin kärsimättömyys, epätoivo ja mania tarttuvat myös kärsivälliseen lukijaan, joka haluaa Moby Dickin hengiltä aivan yhtä kiihkeästi. Ovelaa, mutta raskasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti