sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Dubrovskij

Aleksandr Puškin, Dubrovskij. Venäjänkielisestä alkuteoksesta Дубровский (1841) suomentanut J. A. Hollo. WSOY, Porvoo, 1963.

Venäläinen Aleksandr Puškin (1799-1837) on niitä harvoja kirjailijoita, jotka ovat kuolleet kaksintaistelussa. Lyhyeksi jääneestä elämästään huolimatta Puškin ehti runoillaan ja romaaneillaan saavuttaa aseman modernin venäläisen kirjallisuuden perustajana. 

Dubrovskij on keskeneräiseksi jäänyt vuonna 1832 kirjoitettu ja Puškinin kuoleman jälkeen vuonna 1841 julkaistu romaani. Venäläinen kartanonherra ja kenraali Trojekurov riitaantuu naapurinsa kanssa ja juonii tältä tilukset. Naapuri kuolee menetyksiinsä, mutta tämän poika ottaa asiakseen kostaa. Niinpä seutua alkaa piinata jalo rosvoruhtinas Dubrovskij. Kosto olisi yksinkertainen, ellei Trojekurovilla sattuisi olemaan kaunista tytärtä.

Dubrovskij on lyhyt tarina, joka jää hieman kesken. Kirjailija suunnitteli tästä kaiketi suurempaa kokonaisuutta. Oli miten oli, Puškin kerronta on sujuvaa ja vaivatonta, mutta suuria tunteita kirja ei herätä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...