sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

The Age of Innocence

Edith Wharton, The Age of Innocence. Project Gutenberg EBook, 1996. http://www.gutenberg.org/ebooks/541

Edith Wharton (1862-1937) syntyi newyorkilaiseen yläluokkaan, avioitui ja myöhemmin erosi. Hän kirjoitti 1900-luvun alusta lähtien hän kirjoitti lukuisia romaaneja ja novelleja, joista The Age of Innocence (suom. Viattomuuden aika) lienee tunnetuin. Se ilmestyi alunperin jatkokertomuksena aikakauslehdessä, ja romaanina ilmestettyään se voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 1921.

The Age of Innocence kertoo 1870-luvun newyorkin yläluokasta, jonka sosiaalinen kanssakäyminen on tarkoin säädeltyä ja mielikuvituksetonta. Päähenkilö Newland Archer on aikeissa avioitua mahtavaan Wellandin sukuun, kun morsiamen serkku, Euroopasta miestään pakoon muuttanut kreivitär Olenska, saapuu New Yorkiin ja ilmoittaa haluvansa erota miehestään. Eurooppalaiset tavat istuvat huonosti New Yorkiin: skandaalien pelossa suku haluaa suitsia kreivittären käytöstä ja käyttää tehtävään tulevaa vävyä. Kreivitär Olenska ei tunnusta paikallisten säädeltyä elämäntapaa, ja kiehtovan ja vieraan naisen seurassa Newland Archer joutuu katselemaan kotikaupunkiaan ja sen ihmisiä uudesta näkökulmasta.

Whartonin henkilögalleria toimii. New Yorkin seurapiirien ahdistava ilmapiiri ja sen tyhjä rutiini kuristavat lukijaa. Illalliset, oopperat ja yläluokan joutilaat kesälomat virittävät jännitystä, kun hyväksyttävän sosiaalisen käytöksen uoma on kapea, eikä vaikeista asioista koskaan puhuta suoraan. Ihmiset pelaavat taidokkaasti häikäilemäntöntä sosiaalista peliä, jossa kenenkään ei tarvitse menettää kasvojaan tai viattomuuden julkisivuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti