tiistai 23. huhtikuuta 2013

The Hound of the Baskervilles

Kuva: Wikipedia
Arthur Conan Doyle, The Hound of the Baskervilles. Project Gutenberg EBook, 2001. http://www.gutenberg.org/ebooks/2852

Arthur Conan Doyle (1859-1930) oli skotlantilainen kirjailija, jonka luoma Sherlock Holmes lienee maailman tunnetuin yksityisetsivä. Doyle kouluttautui ensin lääkäriksi ja erikoistui sitten silmälääkäriksi, mutta kummassakaan tapauksessa oma praktiikka ei lyönyt leiville. Doyle luopui lääkärinurastaan ja alkoi kirjoittaa päätoimisesti. Vaikka hän on tullut tunnetuksi nimenomaan Sherlock Holmes -tarinoista, hänen tuotantonsa käsittää parisenkymmentä muutakin romaania ja kokoelmaa. Doylen kuoltua muut kirjailijat ovat jatkaneet Holmes-tarinointia.

The Hound of the Baskervilles (suom. Baskervillen koira) ilmestyi alunperin jatkokertomuksena aikakauslehdessä vuonna 1902. Tarina alkaa, kun sir Charles Baskerville löytyy kuolleena kartanonsa edustalta Devonshiressa. Kuolemaa pidetään outona, koska sen vierestä löytyy suunnattoman koiran jälkiä ja seudulla liikkuu huhuja nummilla vaeltavasta yliluonnollisesta koirasta, joka on piinannut Baskervillen sukua vuosisatoja. Baskervillejen asiainhoitaja pyytää Holmesia selvittämään kuolemantapauksen. Kun Baskervillen perijä sir Henry saapuu Kanadasta, Holmes lähettää Watsonin Devonshireen suojelemaan tätä ja selvittämään tapauksen taustoja.

Doylen proosa on siistiä, ja tarinan koukerot ovat kohtuu mielenkiintoisia. Edellisestä lukukerrasta oli ehtinyt kulua sen verran monta vuotta, ettei juoni muistunut mieleen edes sivujen edetessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti