maanantai 24. kesäkuuta 2013

Satumainen Syyria

Brooke Allen, Satumainen Syyria: Matka loisteliaan kulttuurin ja historian maahan. Englanninkielisestä alkuteoksesta The Other Side of the Mirror - An American Travels Through Syria (2011) suomentanut Eila Salomaa. Into, Riika, Latvia, 2013.

Kun yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija Brooke Allen teki perheensä kanssa lomamatkan Syyriaan vuonna 2009, hän odotti byrokraattisia ongelmia ja amerikkalaisvastaisuutta. Yhdysvaltain ulkoministeriö kehoitti kansalaisia varovaisuuteen ja harkitsemaan Syyriaan liittyviä riskejä, joihin Allen ei kuitenkaan löytänyt selitystä tai täsmennyksiä. Vastoin ennakkoluuloja Syyria esittäytyi kuitenkin vieraanvaraisena ja kiehtovana maana, jonka ihmiset olivat ystävällisiä ja uteliaita vierailijoita kohtaan ja jonka ruoka oli erinomaista.

Satumainen Syyria on siis matkakirja Lähi-Itään ja sen historiaan. Alueella on ollut asutusta arviolta kahdeksantuhatta vuotta, ja raunioita makaa vanhempien raunioiden päällä. Syyria on ollut useiden suurten kulttuurien leikkauspisteessä: esimerkiksi kaikki suuret monoteistiset uskonnot ovat jättäneet jälkensä seutuun. Siellä ovat vaikuttaneet niin sumerit, heettiläiset, assyrialaiset, egyptiläiset, kreikkalaiset, roomalaiset, persialaiset, bysanttilaiset kuin arabitkin. Myös länsimailla, erityisesti Britannialla ja Ranskalla on ollut sormensa Syyrian kehityksessä.

Kaiken aikaa kerronta kulkee Allenin matkassa eri puolilla Syyriaa, mutta kirjan  luvut keskittyvät eri asioihin. Alkuun piirretään maantieteelliset ja sitten raunioiden kautta ajalliset kehykset. Uskontoja ja sotia käsitellään omissa luvuissaan. Allen on perehtynyt historiaan ja hän on sujuva kirjoittaja. Monessa kohtaa hän peilaa syyrialaisten suhtaumista häneen amerikkalaisena ja miten heihin suhtauduttaisiin yhdysvalloissa. Jälkisanoissa Allen viittaa vuonna 2011 alkaneeseen arabikevääseen ja kansannousujen leimahtamiseen Syyriassa ja toteaa kirjansa julkaisuajankohdan olleen epäonnistunut.

Satumainen Syyria on historiasta nauttivalle lukijalle kiinnostava matkakertomus. Kirjassa on kirjallisuusviitteitä, kevyesti annotoitu kokoelma kirjallisuutta ja kohtuullisen paljon mustavalkoisia valokuvia. Lukija olisi hyötynyt kartasta, joka olisi jäsentänyt kirjassa esitetyt alueet, kaupungit ja rauniot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti