lauantai 21. toukokuuta 2016

Blind Man With a Pistol

Chester Himes, Blind Man With a Pistol (1969). Panther Books, London, UK, 1971.

Helteen polttamasta New Yorkin Harlemista löytyy valkoihoisen puolialastoman miehen ruumis kurkku auki viillettynä. Harlemilaiset etsivät Coffin Ed Johnson ja Grave Digger Jones alkavat selvittää tapausta uskonnollisten kulttien, mystikoiden, huijareiden, mellakoiden, väkivaltaisuuksien, rasismin ja kansalaisliikehdinnän keskellä.
A bareheaded white man had materialized suddenly from the darkness into the dim pool of yellow light spilling from a street lamp, trying to run in the direction taken by the black man. But he staggered on wobbly legs as though drunk. They could see his legs plainly because he didn't wear any pants. In fact he didn't wear any underpants either and they could see his bare white ass beneath his white shirt tail.
Yhdysvaltalaisen Chester Himesin (1909-1984) poliisiromaani Blind Man With a Pistol (1969), kuten muutkin Himesin Harlem-sarjan romaanit, julkaistiin alunperin Ranskassa; ne saavuttivat suosiota kirjailijan kotimaassa vasta myöhemmin. Himes istui nuorena vankilatuomion aseellisesta ryöstöstä ja vuosia myöhemmin liikenteen vaarantamisesta, minkä jälkeen hän muutti Eurooppaan. Ankara vankilakokemus jätti jälkensä heijastuen hänen kirjoissaan institutionalisoituna rasismina. Niinpä kirjoissaan Himes on tarkastellut mustaihoisten miesten elämää ja asemaa Yhdysvalloissa.
It was a touchy business when a white man was killed in Harlem. People took up sides on racial lines, regardless of whether they were police officers or not. No one liked it, but all were involved.
Blind Man With a Pistol esittää noir-dekkareiden tapaan lain voiman ja oikeuden ovat heikkoina, mutta kirja kulkee tarkoituksettomassa väkivaltaisuudessaan ylikierroksilla. Kirja on siinä ja hajanaisuudessaan pikemminkin kannanotto kuin mikään perinteinen palapeli. Harlem on sekava, rasismin ja korruption syövyttämä kaupunginosa, jota Coffin Ed ja Grave Digger ovat voimattomia muuttamaan. Heidän esimiehensä peräänkuuluttavat mellakoiden ja ryöstelyiden kiihottajien pidättämistä mutta ovat kuuroja ja sokeita todellisille syille, köyhyydelle ja rasismille. Kaikki ovat turhautuneita, mikä johtaa edelleen väkivaltaisuuteen. Se on lopulta kuin sokea mies, joka alkaa ammuskella täydessä metrovaunussa.

Vaikka etsivien ja epäiltyjen badman-puheenparsikin tapailee aina henkistä tilanteen hallintaa, Himesin ote ei ole kuitenkaan puhtaan kovaksi keitetty. Harlem on absurdi maailma, ja Himesin terävät ja hauskat sanavalinnat ottavat askeleita sarkasmin ja vieraannuttamisen suuntaan. Blind Man With a Pistol on kirjasarjan viimeinen osa ja rakenteeltaan ilmeisesti aiempia osia hajanaisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti