perjantai 9. syyskuuta 2016

Cibola Burn

James S. A. Corey, Cibola Burn. Orbit, New York, NY, USA, 2014.

Vaikka The Expanse -sarja liikkuu enimmäkseen uskottavan tieteiskerronnan piirissä, ihmisille vieras protomolekyyli sisältää galaksien kokoisen mysteerin. Sarjan neljännessä osassa Cibola Burn (2014) se avaa kirjaimellisesti portin muihin maailmoihin laajentaen sarjan horisonttia. Aiemmissa osissa Maan, Marsin ja asteroidivyöhykkeen asukkaat sotkeutuivat keskenäisiin konflikteihinsa sen sijaan, että olisivat pysähtyneet tutkimaan tai keskustelemaan aurinkokuntaa muuttavasta ilmiöstä. Nyt romaanissa uudisasutuksen tuoma kilpailutilanne sumentaa ajattelua entisestään, sillä ihminen kantaa luonteensa ja sitä kautta konfliktinsa ja väkivaltaiset ratkaisunsa mukanaan uusille planeetoille. Uudet maailmat eivät tuota uutta ihmistä.

Omistusoikeuteensa uskovat litiumkaivoksen perustaneet uudisasukasaktivistit räjäyttävät YK:n valtuutuksin liikkuvan Royal Energy Corporationin sukkulan kesken sen laskeutumisen. Räjähdyksessä kuolee planeetan tuleva pormestari, ja johtoon siirtyy kovaotteinen turvallisuuspäällikkö. Vastakkain joutuvat näin ollen vieraalle planeetalle asettuneet kaiken menettäneet pakolaiset ja YK:n mandaattia omaksi edukseen tulkitseva suuryhtiö. James Holden miehistöineen lähetetään paikalle rauhanneuvottelijaksi, mutta osapuolet katsovat kukin oikeuden olevan selvästi omalla puolellaan, eikä alun pienten myönnytysten jälkeen liikkumavaraa ole. Kaukana vahvasta esivallasta tilanteen symmetria ja epäluottamus — vai pitäisikö sanoa peliteoreettinen Nashin tasapainotila — eskaloi väkivallan nopeasti. Sitten vieras planeetta alkaa herätä, ja ihmiselle vaaralliset ilmiöt alkavat hallita tapahtumia.

Cibola Burn jatkaa viihdyttävää ja vauhdikasta tieteistarinaa. Jos edellinen osa Abaddon's Gate (2013) kiertyi pelon ympärille, niin nyt James S. A. Corey ankkuroi konfliktin oikeuteen, jolloin omista lähtökohdistaan kaikki tuntuvat käyttäytyvän rationaalisesti. Vaikka ilmassa on fanaattisuutta, Corey jättää hahmoilleen tilaa perääntyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti