sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Nemesis Games

James S. A. Corey, Nemesis Games. Orbit, New York, NY, USA, 2015.

Kun moottorivene pysähtyy nopeasti, se hetkeksi jää keikkumaan omaan peräaaltoonsa. Tavallaan näin käy kapteeni James Holdenille ja hänen miehistölleen, kun he pysähtyvät korjauttamaan heidän alustaan Rocinantea Tycho-avaruusasemalla. Menneisyys saa heidät kiinni, ja miehistö keksii lähteä selvittämään henkilökohtaisia asioitaan jättäen kapteeninsa valvomaan korjaus- ja muutostöitä. Alex lähtee tapaamaan ex-vaimoaan Marsiin, Amos kasvattiäitiään Maahan ja Naomi jonnekin, mistä hän ei halua puhua.

Portti uusiin maailmoihin ravistelee aurinkokuntaa. Mahdollisuus muuttaa planeetan pinnalle ja hengittää ilmaa jossakin ahtaan Maan ulottumattomissa on unelma, joka uhkaa autioittaa Marsin ja tehdä asteroidivyöhykkeen kaivostyöläisistä työttömiä. Uudisasutus ei tietenkään tarjoa kaikille samoja mahdollisuuksia: alhaisen painovoiman piirissä kasvaneet asteroidilaiset eivät voi koskaan asua planeetan pinnalla. Kaikki eivät niele muutoksia kakistelematta. Samaan aikaan alkaa omituisesti kadota avaruusaluksia, minkä Holden panee merkille korjausten lomassa. Sitten ennennäkemätön terrori-isku järkyttää aurinkokunnan elinehtoja pysyvästi.

James S. A. Coreyn The Expanse-sarjan viides osa Nemesis Games (2015) vetää tarinaa uuteen suuntaan ja hieman uudella tapaa. Kirjan tarjoama jännitys roikkuu edelleen läheltä-piti -sirkustempuista ja jotkin toistuvat tilanteet tai asetelmat alkavat tuntua maneereilta, mutta tieteisromaanin maalaama uskottava toissijainen todellisuus ei vieläkään väsytä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti