sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Keisari: Rooman portit

Conn Iggulden, Keisari: Rooman portit. Englanninkielisestä alkuteoksesta Emperor: The Gates of Rome (2003) suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, Helsinki, 2008.

Conn Iggulden on brittiläinen kirjailija, joka on erikoistunut historiallisiin romaaneihin. Keisari on viisiosainen kertomus Julius Gaius Caesarista, ja  Rooman portit on sarjan ensimmäinen osa. Se käsittelee Gaiuksen lapsuutta ja nuoruutta. Ylhäisen nuoren kehitystä leimaavat isän poliittinen toiminta ja poissaolo, orjakapina ja Mariuksen ja Sullan sisällissota (jota kirjailija typisti ja yksinkertaisti rajusti). Kasvatuksesta vastaa ankara entinen gladiaattori.

Jotkut ajattelevat, että romaani on periaatteessa ketju vastoinkäymisiä, jotka tuovat esiin päähenkilöiden luonteen ja mahdollisia muutoksia siinä. Igguldenin kuvaamat vastoinkäymiset ovat pääasiassa toimintaa ja taistelua, joten päähenkilöt, Gaius ja ystävänsä Marcus, jäävät ohuiksi. Gaius on erinomaisen pystyvä, itsevarma, suoraselkäinen, idealisoitu roomalainen.

Ajankuvaa varten Iggulden pudottelee ihmisten väliseen keskusteluun yksityiskohtia meikeistä, gladiaattoritaisteluista, senaatista ja muista ilmiöistä, mikä on tietenkin valistaa lukijaa, mutta tekee dialogista korostetun keinotekoista. Historiallisine yksinkertaistuksineen tarina kulkee kuin lavasteissa, mutta toimintaa riittää, ruumiita pinotaan, eikä tarina pysähdy miettimään. Ei ole ehkä ihme, että kirjasta on myyty elokuvaoikeudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti