torstai 22. kesäkuuta 2017

Novellihaaste 2


Usein sanotaan, että vedenalaiset lomakuvat ovat meribiologialle sitä, mitä kirjabloggaus on kirjallisuuskritiikille. Kuvagallerioissaan koralliriuttojen satumaisen monimuotoisuuden keskellä harrastajasukeltajat nostavat peukalonsa ilmaisemaan tyytyväisyyttä — ja siinä se. Ei puhetta, ei ympäröivää ekosysteemiä jäsentäviä käsitteitä, ei latinankielisiä nimiä; vain peukalo ja regulaattorin puhaltamat kuplat. Moni onkin kysynyt ärtyneenä, miksi paikalle ei lähetetä ammattilaisia.

Samaa kysyi tuolloinen kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis lehtikritiikin korahdellessa kuolemaansa joitain vuosia sitten. Miksi ammattikriitikoiden sijaan näkyvyyttä kirjallisuudelle tuovat asiantuntemattomat harrastelijat ja heidän mutuhuttunsa? Hyvä kysymys. Etabloituneet kulttuuriäänet ehtivät — aivan aiheesta — varoittaa myös taitamattomien kirja-arvioiden vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin.

Sain Variksen kolumnista vuosiksi vettä myllyyni sekä alaotsikon blogiini, mutta en ole pysähtynyt miettimään, mitä peukuttaminen oikeastaan tarkoittaa. Mitä on blogien ”peukutuskulttuuri”?  Kirjablogeissa ei ole yleensä peukutusnappia, eikä blogien kuvitus tapaa esittää ketään peukuttamassa kirjoja (vaikka ehkä pitäisi), vaan peukuttaminen pitää kirjoittaa. Mutta miten se syntyy? Onko peukuttaminen tunnistettavissa omana lajinaan? Onko sillä vakiintunut muoto?

Peukuttaminen on edelleen luotaamaton syvyys.

* * *

Omppu käynnisti viime marraskuussa novelleihin keskittyvän lukuhaasteen, jossa viitisenkymmentä bloggaria luki yhteensä kolmisentuhatta novellia. Haaste oli menestys, ja se vei minutkin mennessään. Vaatiessani aivan loppusuoralla haasteelle lisäaikaa tehtäväkseni lankesi virittää sille jatko.

Ompun haaste asetti tavoitteekseen novellien näkyvyyden parantamisen ja lukijoiden rohkaisun. Vaikka molemmat tavoitteet täyttyivät kirkkaasti, en usko, että ne olivat haasteen suosion syy. Novellikokoelmat irrallisine kertomuksineen ovat lukemisen ja erityisesti bloggaamisen kannalta kiusallisia välimuotoja ihmisille, jotka lukevat pitkälti toista sataa romaania vuodessa. Luultavasti haaste tarjosi tervetulleen kanavan käsitellä novelleja, joita kasaantuu ylähyllyille ja joihin tulee harvoin tartuttua. Novellihaasteen jälkeen pahimmat pölyt on varmasti pyyhitty.

Jatkohaasteeseen pitäisi keksiä jotain uutta ja hauskaa, joka ylläpitää kevyttä yhteisöllisyyttä, vahvistaa bloggaajien identiteettiä, karnevalisoi vakavan ja yksinäisenä pidetyn harrastuksen, pysyy helposti lähestyttävänä eikä sulje ketään ulkopuolelle — ainakaan aiheettomasti.

* * *
Novellihaaste 2 käynnistyy juhannuksena 24.6.2017 ja päättyy vuoden kuluttua 24.6.2018.
Tarkoitus on yhtäältä rohkaista lukemaan novelleja mutta myös rohkaista kirjoittamaan niistä. Niinpä haasteessa on kaksi osaa.

Ensimmäinen osa on perinteistä kirjanpitoa osallistuneista bloggaajista ja luetuista novelleista. Osallistua voi yksinkertaisesti ilmoittautumalla, eli jättämällä kommentin tähän postaukseen, ja vuoden päästä ilmoittamalla oman koontipostauksen tai listan luetuista novellilukumääristä per kirjailija, koska tällä kertaa selvitämme luetuimmat kirjailijat.

Toinen osa on valinnainen ja keskittyy novelleista kirjoittamiseen. Osallistuja voi kiinnostuksensa ja voimiensa puitteissa peukuttaa novellia osana laajempaa kirja- tai novelliarviota. Peukutus on muusta tekstistä selvästi erotettu lyhyt myönteinen suositus, jonka tarkoitus on kannustaa ja motivoida muita tarttumaan novelliin. Lyhyt tarkoittaa noin kolmea virkettä. Yksi peukutus voi koskea vain yhtä novellia.

Novellihaasteessa peukutus tulee kytkeä johonkin teoksen alla mainituista seitsemästä piirteestä (piirteitä voisi olla enemmän tai vähemmän, mutta kokeillaan nyt näitä). Peukutus siis suosittelee novellia, koska sen jotkin sen ominaisuudet liittyvät johonkin seitsemästä piirteestä.

Osallistujasta tulee peukuttaja, mikäli hän peukuttaa jokaista seitsemää piirrettä vähintään kerran peukuttamatta samaa novellia kahdesti. Osallistujasta tulee tuplapeukuttaja, mikäli hän tuottaa seitsemän piirteen värisuoran kahdesti peukuttamatta samaa novellia kahdesti.

Haasteen aktiivisin peukuttaja voittaa perinteisen lahjakortin.

Hahmo: Novellia voi suositella, koska siinä esiintyy mielenkiintoinen henkilöhahmo. Tämä voi olla päähenkilö tai joku sivuhahmo. Novelli voi olla mielenkiintoinen siksi, että se häivyttää henkilöhahmon.
Juoni: Yksi vanhimpia temppuja kuulijoiden tai lukijoiden koukuttamiseksi on järjestää kerrotut tapahtumat jännittäväksi ja odotuksia herättäväksi juoneksi. Hyvän juonen kriteereitä on muotoiltu ainakin jo Aristoteleesta lähtien, mutta novellia suositella myös juonen puuttumisen vuoksi.
Konflikti: Novellissakin juoni syntyy konfliktista: jokin tai joku estää jotakuta saamasta sitä, mitä hän haluaa. Konflikti voi asettaa vastakkain ihmisiä toisiaan, yhteisöään, itseään tai luonnonvoimia vastaan. Konflikteja voi olla samanaikaisesti useita.
Näkökulma: Näkökulma tarkoittaa kerronnan suhdetta sen kuvaamiin tapahtumiin. Tarinassa voi olla selkeä kertoja, joka elää tarinan maailmassa. Kaikkitietävä kertoja kuvaa tapahtumia maailman ulkopuolelta.  Näkökulma voi vaihtua, se voi vääristyä, se voi olla monin tavoin mielenkiintoinen.
Sävy: Novellit voivat herättää myös mielenkiintoisia tunteita. Sävy rakentuu mm. tekijän suhteesta kerrottuun, kerronnan välittämästä tunnelmasta ja ilmapiiristä sekä kielen rytmistä ja sanavalinnoista.
Tapahtumapaikka: Novellia voi peukuttaa sen tapahtumapaikan eli miljöön vuoksi. Tapahtumapaikka sisältää paitsi ”fyysiset” lavasteet myös aikakauden sekä ympäristöstä tarinaan vuotavat tai tapahtumia hallitsevat ilmiöt, arvot, oletukset, asenteet, hierarkiat, instituutiot jne.
Teema: Novellia voi motivoida sen teeman eli perusajatuksen kautta. Jos novellin aihe ilmaisee sen, mitä novelli käsittelee (rakkaus, vanheneminen tms.), teema kiteyttää novellin sanoman eli sen, mitä teos sanoo aiheesta (rakkaus on harhaa, vanheneminen on verilöyly). Teema on aina tulkintaa, joten siinä on vaikea olla väärässä.

* * *

Käyttämäni kuvat olen muokannut creative commons -lisenssin alaisista kuvista. Niitä saa vapaasti käyttää haastepostausten elävöittämiseksi.

--
Alkuperäiset kuvat:
Alexandra Harati: Alex [Creative Commons / Flickr], BobLPhD1: Canada 16-10-25 at 13-53-38 [Creative Commons / Flickr], Ilse Reijs and Jan-Noud Hutten: 2010 Thailand ... [Creative Commons / Flickr], Keith&Denise: Underwater Sculptures-33 [Creative Commons / Flickr], Keith&Denise: Underwater Sculptures-39 [Creative Commons / Flickr], Marcel Ekkel: Whale Shark Diving [Creative Commons / Flick], David Burdick: A dead coral reef [Creative Commons, NOAA Photo Library],  Saspotato: Berley Line [Creative Commons / Flickr]

63 kommenttia:

 1. No niin, tällä kertaa lähden mukaan, kun lukupinoon on tarttunut muutama novellikokoelma ja vuoden mittaan tulee varmaan luettua enemmänkin. Hauska lisä tuo peukutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, terveltuloa! :-)

   Olen asettanut itselleni jälleen ylimitoitetut tavoitteet, koska edellisessä haasteessa en ehtinyt edes avata kaikkia novellikokoelmiani (nyt niitä on pari lisää). Toivon sujuvan peukutustekniikan nopeuttavan ja tehostavan kirjoittamista haasteen edetessä.

   Poista
 2. Huippua! Ompun haaste oli tosiaan menestys, ja tämä uusi versio on sopivasti tuttu ja uusi. Lähden tietty mukaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa!

   Vaikka vielä on aikaista sanoa, luulen, että Ompun haaste on muuttanut lukemistani ja bloggamistani pysyvästi. Hieman kuten Ihminen sodassa -haaste.

   Poista
 3. Osallistun jälleen novellihaasteeseen. Vuosi on hyvä aika tällaiselle satunnaiselle kokoelmien lukijalla. Peukutukset ei oikein sovi pirtaan, joten ne jäänee vähemmälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, tervetuloa. :-)

   Itse yritin edellisessä haasteessa lukea kokoelmia, useita samaan aikaan, mutta juutuin aina hämmästelemään yhtä novellia ennen kuin siirryn seuraavaan.

   Poista
 4. Liityn mukaan, novelleja tulee luettua mutta olen kirjoitellut niistä enemmän kokonaisina kokoelmina, eli tämä yksittäisten novellien peukuttelu laittaa ainakin vähän muuttamaan bloggauksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaista!

   Peukutuksen voi sijoittaa laajemman arvion sekaan, vaikkapa loppuun, mutta kuitenkin tunnistettavasti erilleen muusta tekstistä. Peukutus nostaa kokoelmasta yhden novellin esiin ansioineen. (Huonoa novellia ei voi peukuttaa kuin ironisesti.)

   Poista
 5. Peukutus voisi olla ratkaisu siihen, miten suhteuttaa kokoelma yksittäisiin novelleihin. Olen aiemmin ratkaissut asian lähinnä listaamalla kömpelösti kokoelman novelleja. Jatkossa voisi ehkä keskittyä kokoelmaan ja peukuttaa vain jotakin novellia siitä, yleensä ei kuitenkaan kaikkiin samalla tavalla ihastu. Tässäpä haastetta tosiaan, mukana siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Yritän itsekin keksiä luontevan tavan novelleista bloggaamiseen. Kokoelmat tapaavat tosiaan olla epätasaisia, ja aiheet ynnä teemat ovat usein hajallaan.

   Peukuttaminen on puolivakava kokeilu ongelman ratkaisemiseksi. :-P

   Poista
 6. Ehdottomasti mukana taas! Ihan mahtava tuo peukutuslisä. Saa pohtimaan novelleja erilaisista näkökulmista. Kiva, että toit jotain uutta jo muutenkin mahtavaan haasteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa! Olen ihaillut niitä erilaisia lukubingoja, joten tässäkin haasteessa pelillistetään osallistumista kevyesti. Hauska nähdä, mitä tapahtuu.

   Poista
 7. Olen mukana!
  Hienoa, että jatkoit haastetta heti vuodella ja tämä peukutusjuttu on kyllä mainio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti venyttää osallistumisaikaa, kun muuten olisi jo syyskuussa taas alkanut ahdistaa, että eihän tässä ehdi mitään. Nyt ehtii vähän haaveillakin. :-)

   Tervetuloa!

   Poista
 8. Ompun haaste sai innostumaan novelleista, joten nyt on mukava jatkaa kokonaisen vuoden verran. Peukutus on vinkeä juttu, varmaan kokeilen sitä, ja noilla sinisillä meriaiheisilla kuvilla on hauska peukuttaa, kun peukutettavaa löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa! Haasteen perusidea oli koossa, kun aloin etsiä sopivaa kuvitusta. Sukellusaiheeseen päädyin aivan sattumalta, mutta vedenalaisissa peukutuskuvissa oli jotain tuttua ja aiheeseen sopivaa. :-)

   Poista
 9. Ihan järkyttävän hieno novellihaaste. Mitäköhän tässä nyt tekisi? Lähtisinkö vai enkö lähtisi? No pöh. Tietysti olen mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Novellihaasteesi vuoksi novellit ovat nyt osa arkista ruokavaliotani. (Kokeilepa pyytää ensi keväänä haasteelle jatkoaikaa. :-))

   Poista
 10. Hauska lisä novellihaasteeseen! Olen mukana! Minulla onkin sopivasti yksi novellikokoelma kesken - täytyy lukea loput novellit sillä ajatuksella, löytyisikö heti jotakin peukutettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Olen tässä vähän säästellyt jutun alkua, jotta saisin lentävän lähdön, mutta juhannus ei tunnu olevan kirjoittamisen kannalta otollisinta aikaa.

   Poista
 11. Minä kans tykkäsin paljon novellien uudesta tulemisesta, kuten kävi Ompun haasteen myötä. Eli osallistun ja peukutankin, jos peukututtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Edellisessä haasteessa aukesi aivan uusi maisema, vaikka novelleja tietysti olen lukenut aikaisemminkin. Haasteen myötä kehittyi tapa lukea (ja maku), mutta luontevan novelleista kirjoittamisen kanssa on vielä niin ja näin.

   Asiantuntematon peukuttaja, kuten minä, voi periaatteessa peukuttaa mitä tahansa. :-)

   Poista
 12. Jatkoa on jo odotettukin! Malttamattomana tosin luin useamman novellin jo lukumaratonilla, mutta, riittäähän noita! 🙂

  Kiva tyo uusi twisti, luulisin että ainakin osaa peukuista tulee käytettyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Käynnistelyyn meni pidempään kuin ajattelin, mutta sain haasteen valmiiksi sentään ennen lomakauden alkua.

   Poista
 13. Loistavaa! Kyl mää lähäre mukaan nyt vihdoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa! Pelottomasti kohti uusia syvyyksiä. :-)

   Poista
 14. Jee, nyt voi taas lukea novelleja! Selkeästi tarvitsen novellihaasteen johdattaakseni itseni novellien ihmeelliseen maailmaan. Muuten tuppaa jäämään niiden lukeminen paitsioon, mutta ehkä tässä vuoden aikana siitä tulee tapa.

  Olen kunnianhimoinen ja asetan rimani korkealle eli tarkoitus olisi tulla peukuttajaksi - mielellään tuplasellaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelen, että bloggaaja tarvitsee tavan kirjoittaa novelleista, jotta niitä tulee luettua. Toivottavasti löytyy.

   Ensimmäinen julkilausuttu tavoite! Hienoa! :-)

   Poista
 15. Mukana! Ihanaa, että on kokonainen vuosi aikaa. Ja miten mainiota, että novelleja nostetaan esiin tällä peukutussysteemillä myös yksittäisinä teksteinä eikä vain kokoelmina. Yksi parhaista lukemistani kertomuksista on Ryunosuke Akutagawan novelli Metsikössä, mutta missä kokoelmassa se on ollut, en edes muista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni olisi Akugatawaa lukupinossa. Kurosawan elokuva Rashomon taitaa perustua tuohon mainisemaasi novelliin, jos oikein muistan. Ajatus on tosiaan kohdella joitain novelleja itsenäisinä teoksina, vaikkakaan peukuttaminen ei tarjoa tilaisuutta kovin pitkään analyysiin.

   Tervetuloa!

   Poista
 16. Loistavaa, olen ehdottomasti mukana! Ompun haasteen aikana jäi monta kokoelmaa homehtumaan yöpöydälle, koska en ehtinytkään paneutua niihin.

  Novellit sopivat muuten hyvin gradun väkertäjän taukolukemiseksi, eli senkin puolesta taidan lukea niitä jonkun verran enemmän kuin viimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaista, tervetuloa! Ehdin edellisen haasteen aikana lukea vain yhden kokonaisen kokoelman. Voitelin käytettävissä olevan ajan aika ohuelti. Ehkä tällä kertaa sujuu terävämmin.

   Voimia lopputyön tekoon.

   Poista
 17. Olen harkinnut tähän jatkohaasteeseen osallistumista, koska edellinen ei onnistunut poistamaan novelliennakkoluulojani. Eli mukana olen, menossa kohti epämukavuusaluettani. Jos vaikka nyt tärppäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaimmillaan lukuhaasteet ovat juuri haasteita, kokeiluja ja ponnistuksia uuteen tai vieraaseen suuntaan. Mielenkiintoista nähdä, mitä tästä kehkeytyy. Tervetuloa mukaan!

   Poista
 18. Ilmoittaudun mukaan. Kun on vuosi aikaa, niin ehkäpä sitä jokusen novellin saa luettua. Ompun haasteessa vakaa aikomukseni oli lukea Munroa, ja kenties nyt pääsen aikomuksesta tekoihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on melkein paras osa näitä haasteita, kun vaikuttaa, että aikaa on yllin kyllin ja voi vielä haaveilla valtavasta lukusaalista. Munroa toivon itsekin ehtiväni, mutta luulen, että painopiste jää tuonne 1800-luvun puolelle tai 1900-luvun alkuun.

   Tervetuloa mukaan!

   Poista
 19. Mahtava novellihaaste - mukava lisä tuo peukutus-mahdollisuus! Hyvä, että on vuosi aikaa :) Eli mukana olen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, tervetuloa! Kenties opimme jotain uutta novellien ohella myös peukuttamisesta. :-)

   Poista
 20. Mukana. Yksi novellikokelma on jo odottamassa. Minulla on tapana lukea kokoelmia, eikä niinkään yksittäisiä novelleja. Eiköhän kokoelmista löydy jotain peukutettavaakin. Olen huono peukuttaja somessa, mutta ehkä tuo sanallinen peukutus sopii minulle paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin vähän saamaton ja epävarma peukutusnappien kanssa. Kirjoitettu peukutus tarjoaa niin paljon enemmän mahdollisuuksia ja vivahteita.

   Tervetuloa!

   Poista
 21. No mutta, tottakai mukana! Etenkin kun onnistuin livistämään haasteen emännöinnistä ansiostasi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Haaste on siis ollut ilon lähde jo heti alusta. :-)

   Poista
 22. Aivan mahtavasti muotoiltu haaste! Olen mestari unohtamaan haasteet ja muutkin lupaukset, mutta mukana ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa. Riittää muistaa kolme sanaa: novellihaaste! :-)

   Poista
 23. Mukana ollaan! Minulla onkin lukulistalla odotttamassa muun muassa Spekulatiivinen Turku-novellikokoelma!

  bibliofiilinpaivaunia.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaista, tervetuloa! Olen jonkin verran arvioinut novelleja Kosmoskynään, mutta suomalainen novelliskene ja erityisesti Osuuskumman pirteä julkaisukatalogi on minulle edelleen kartoittamaton manner. Ehkäpä, ehkäpä.

   Poista
 24. Mukaan lähden minäkin! Viimeisen vuoden aikana olen pikku hiljaa rohkaistunut lukemaan novellejakin ja eiköhän tämä haaste innosta lukemaan niitä jatkossakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Novellit avaavat varmasti mahdollisuuksia kokeiluille lukijana ja bloggaajana. Pitäisi vielä keksiä, mitä ne ovat. :-)

   Poista
 25. Osallistun novellihaasteeseen ja aloitin haasteen Samuel Beckettin kolmella novellilla. Tuttu kirja myös sinun blogistasi. Peukutan kirjan teemaa.
  https://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/07/samuel-beckett-piiritetyn-huoneen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Pulahdit novellihaasteeseen näyttävästi altaan syvästä päästä. Beckett ei nimittäin lukijalle paljon rataköysiä tarjoile. :-)

   Poista
 26. Mukana ollaan, ja ensimmäinen postauskin uuteen haasteeseen on nyt tehty! http://tekstiluola.blogspot.fi/2017/07/maria-peura-tunkeilijat.html

  VastaaPoista
 27. Kiitos Juha, kun suunnittelit tämän näin kivasti.
  Mukana, mukana, vaikka olin vähän hidas tässä ilmoittautumisessa.

  Viimeksi luin, mutta en kirjoittanut kuin vähän. Nyt lupaan kirjoittaa enemmän - ja tuplapeukutus on mielessä myös. :) Noita piirteitä läpikäydessä nousi nimittäin mieleeni heti ehdokkaita kullekin piirteelle.

  Hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti novellit täyttävät odotuksia mutta tuottavat myös yllätyksiä. Tervetuloa mukaan!

   Poista
 28. Mukana ollaan, vaikka viimeksi ei kovin vahvasti mennyt... Tällä hetkellä kuitenkin kesken yksi novellikokoelma, joten toivon mukaan suunta on vain ylöspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku ei ole ollut aivan räjähtävä minullakaan (yksi luettu novelli), mutta onneksi aikaa on vielä 11 kuukautta. :-)

   Tervetuloa mukaan!

   Poista
 29. Ilmoittaudun mukaan vähän myöhässä, mutta jo yksi novellikokoelma luettuna tähän haasteen toiseen osaan.

  Peukutus-osa on hulvaton ja käynkin lisäämässä sen postaukseen, jonka jo tein Eeva Kilven Noidanlukosta. Hienoa, että novellihaaste saa jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Et ole mitenkään myöhässä, koska aikaa on vielä ensi juhannukseen. :-)

   Poista
 30. Mukana olen! Tosin Hilary Matelin novelleista jo postailin, samoin Jatkuu! -kokoelmasta haastetta manitsematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Tervetuloa mukaan. Työstän itsekin tuota Mantelia, hitaanlaisesti.

   Poista
 31. Mukana ollaan! Vielä en tuosta peukutuksesta osaa sanoa, mutta voisihan sitäkin kokeilla. Hauska idea joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Peukutus lajina, siis lyhyenä kirjoitettuna suosituksena, on avoin kokeiluille.

   Poista
 32. https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-2n-koonti.html
  Tuolta löytyy koosteeni 24.6.18

  VastaaPoista

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...