keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Pandora's Star

Peter F. Hamilton, Pandora's Star. Pan Macmillan, 2004.

Peter F. Hamilton on brittiläinen kirjailija, joka on kirjoittanut tusinan verran paksuja tieteisromaaneja. Pandora's Star sijoittuu 2300-luvulle, jolloin ihmiskunta on keksinyt valoa nopeamman matkustamisen, levittäytynyt vieraille planeetoille satojen valovuosien päähän maasta ja kehittänyt nuorentamisteknologian, joka pidentää elämää lähes loputtomasti. Ihmisen ja tietoverkossa toimivan koneen sulautuminen on täydellistä: ihmisen tietoisuus voidaan tallentaa ja ladata.

Sitten pienen yliopiston astronomian professori huomaa tuhannen valovuoden päässä kahden tähden katoavan; alustavan teorian mukaan ne joutuvat Dysonin pallon sisään. Avaruusalus lähetetään matkaan tutkimaan tapahtunutta. Samaan aikaan rikostutkija jahtaa anarkistista terroristijärjestöä, jonka pitää tähtien välistä hallintoa avaruusolion orkestroimana salaliittona.

Tarina etenee eri henkilöhahmojen kautta. Hamiltonin avaruusooppera vyöryttää muassaan pitkiä kuvauksia energiasäteiden vaikutuksista, outojen planeettojen luonnonilmiöistä ja arkisista teknologioista, joita ihmiset pitävät itsestään selvinä. Taustalla on myös nuorennusteknologian ja tietoisuuden lataamisen vaikutukset: todellinen kuolema on harvinaista niille, joilla on varaa maksaa palveluista, ja pääoma kasautuu entistäkin tehokkaammin muutaman suvun käsiin.

Pandora's Star on kaiken kaikkiaan varsin nautittavaa tieteisfantasiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti