keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Red Mars

Kim Stanley Robinson, Red Mars. Bantam Books, New York, 1993.

Hard science fiction
viittaa tieteiskirjallisuuteen, joka painottaa teknisiä yksityiskohtia sekä tieteellistä tarkkuutta ja pyrkii esittämään ideansa johdonmukaisena kokonaisuutena kirjoittamisajankohdan aikaan tunnetun tieteellisen tiedon pohjalta. Kim Stanley Robinsonin Red Mars - Mars-trilogian ensimmäinen osa - on Wikipedian mukaan esimerkki kovasta scifistä. Robinson kertoo tarinan Marsin asuttamisesta, joka alkaa "ensimmäisen sadan" kansainvälisen tutkijan ja insinöörin lähettämisestä Marsiin 2026. He rakentavat tukikohdan, tutkivat Marsin oloja ja valmistelevat laajemman siirtokunnan rakentamista. Tarina kulkee noin kymmenen keskeisen tutkijan näkökulman kautta maalaten teknisiä, sosiaalisia ja ideologisia ristiriitoja Marsin asuttaminen ja siellä eläminen aiheuttaa.

Niinpä Mars on punainen monestakin syystä. Planeetan maaperä on rautaperäinen ja siten punainen. Tutkijoiden keskuudessa punaisuus viittaa koulukuntaan, jonka mukaan laajaa maankaltaistamista (terraforming) ei pitäisi käynnistää, vaan Mars pitäisi säilyttää mahdollisimman ennallaan. Osa tutkijoista (anarkistit) haluaa irtautua monikansallisten yhtiöiden otteesta vallankumouksen avulla ja perustaa uudenlaisen yhteiskunnan. Idealismin, siirtolaisuuden ja kaivostoiminnan jännitteet lopulta kasvavat mittoihin, jossa maaperä värjäytyy verestä. Samaan aikaan maapallo painii ilmastonlämpenemisen, resurssien saatavuuden heikkenemisen ja ylikansoittumisen kanssa. Paikoin ilmiöissä on viitteitä Stablefordin ja Langfordin ajatuksiin.

Mars on kylmä ja karu. Ajoittain planeettaa kiusaavat hiekkamyrskyt. Robinsonin esittelemä tekniikka nostaa ihmisten tehokkuutta, mutta kirjassa ruoka, lämpö ja energia ovat edelleen keskeisiä reunaehtoja. Teksti on siistiä, ja sen välittämä kuva maailmasta ja ihmisistä on älykäs. Robinsonin henkilöt esiintyvät uskottavina tiedemiehinä ja asiantuntijoina, mutta heidän välinen draama on hieman jäykkää. Mars sen sijaan on silti lumoava. Tarina jatkuu kahdessa jatko-osassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...