Vuosi on kiusallisen lyhyt aika. Minulle novellihaaste tarjosi enemmän toteuttamattomia tavoitteita kuin täyttymystä. Kenties pitkässä lukuhaasteessa on vaikea ylläpitää kiinnostusta tai keskittymistä. Tai kenties pitkään lukuhaasteeseen on helppo sijoittaa entistäkin epärealistisempia odotuksia. Ihanteita ihminen kerää.
Oli miten oli, Novellihaaste 2 päättyy tänään. Tavoitteitahan haasteessa oli kaksi: rohkaiseminen novellien lukemiseen ja rohkaiseminen novelleista kirjoittamiseen. Lukemiseen ei liittynyt ennalta sinänsä mitään epäselvyyksiä: novellit yksinkertaisesti tahtovat jäädä romaanien jalkoihin kirjabloggaajienkin keskuudessa.
Novelleista kirjoittamiseen perinteisen bloggaamisen lisäksi halukkaille tarjolla oli ”peukuttamisen” eli lyhyen suosituksen muoto. Olen jonkin verran seurannut haasteen etenemistä pitkin vuotta ja ilokseni huomannut sekä novellikokoelma-arvioita että peukutuksia. On hauska nähdä, kuka kirjailija päätyy luetuimmaksi ja mitä peukuttamisen luotaamaton syvyys paljastaa.
Haasteeseen osallistujat voivat jättää linkin koostekirjoituksiinsa tuonne kommenttikenttään ensi viikon ajan. Kokoan sitten niiden pohjalta yhteenvedon ensi viikon viikonloppuna.
* * *
En lukenut haasteeseen kuin muutaman kokonaisen kokoelman kannesta kanteen. Robert W. Chambersin Keltainen kuningas (2014) tarjosi sekalaisen kokoelman kauhua ja proosaa, josta ei irronnut suuremmin tekstiä tai peukutusta. Hilary Mantelin kokoelma Margaret Thatcherin salamurha (2017) oli suoranainen pettymys: novellit vaikuttivat enemmän kirjoitusharjoituksilta kuin viimeistellyiltä kertomuksilta. Toisaalta Flannery O'Connorin aivan erinomainen Everything That Rises Must Converge (1965) jäi kokonaan käsittelemättä: novellit ansaitsisivat huolellisen luennan, mutta en jotenkin jaksanut koota ajatuksia varsinaiseksi tekstiksi. O'Connorin kokoelma on tuolla 1001 kirjan listalla, joten jossain vaiheessa palaan siihen varmasti.
Tavoitteena oli myös seuloa loppuun David Leavittin kokoelma Family Dancing (1983), jonka aloitin jo edellisen novellihaasteen aikana. Näiden pienten ja tavallaan arkisten novellien lumo on alkanut hiipua, kun vaivattoman kerronnan alta paljastuu toistoa. Siksi olen lukenut niitä hitaasti yhden kerrallaan. Olen hidastellut myös Patricia Highsmithin novellien kanssa, koska yritän olla hotkimatta niiden jotenkin pahaenteistä tunnelmaa.
Luin myös H. P. Lovecraftin ja William Gibsonin kokoelmat, mutta jätän ne tämän haasteen ulkopuolelle niiltä osin, kun en niistä kirjoittanut. Haaveena on varovasti kartoittaa molempien koko proosatuotanto. Samaan piiriin kuuluu tietysti myös Edgar Allan Poe, jonka kanssa olen päässyt vasta alkuun. Gibsonin ja Lovecraftin kohdalla kirjoittamisesta kehittyi erityinen nautinto kirjallisuustutkimuksen ja kevyen peukuttamisen yhdistelmänä.
En mielelläni aseta novelleja paremmuusjärjestykseen, mutta Henry Jamesin ”Two Faces” (1900) ja Mary E. Wilkins Freemanin ”A New England Nun” (1891) tekivät huomattavan vaikutuksen: edellinen lukukokemuksena ja jälkimmäinen analyysin tai kirjoittamisen kohteena. James osoitti selvästi heikkouteni ja puutteeni lukijana, kun aivoni eivät rekisteröineet täyteen ladattujen virkkeiden edestakaisin kimpoilevien odotuksien virittämiä jännitteitä. Freemanin kohdalla novellin monitulkintaisuus oli malliesimerkki siitä, miten paljon lukija kantaa teokseen omia odotuksiaan ja asenteitaan. Koira tarkoittaa penistä, tai sitten ei.
Peukutuksia sain 47 novellista kokoon 15. Näiden joukossa ei ole yhtäkään juonipeukutusta, koska en oikein osannut löytää lukemistani novelleista sellaista, jonka juoni olisi ollut jotenkin ensisijainen. En näin ollen ansaitse peukuttajan arvonimeä. Siitä huolimatta aion jatkaa uraani asiantuntemattomana peukuttajana nyt kahdessa novellihaasteessa kokeilemaani tapaan. Varsinaisten teosten tai kirjailijoiden sijaan kenties juuri lukemisen ja erityisesti kirjoittamisen tapa on ollut se haasteiden tarjoama suurin löytö. Lukuunottamatta maantiepyöräilyä on vaikea keksiä montakaan hauskempaa ajanviettotapaa kuin omissa ja muiden teksteissä piehtarointi.
* * *
- CHAMBERS, Robert W.: Maineiden paikkaaja (1895)
- CHAMBERS, Robert W.: Naamio (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Lohikäärmeen pihalla (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Keltainen merkki (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Demoiselle d'Ys (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Profeetan paratiisi (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Neljän tuulen katu (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Ensimmäisen ammuksen katu (1895). [tapahtumapaikka]
- CHAMBERS, Robert W.: Niittyjen neidon katu (1895).
- CHAMBERS, Robert W.: Rue Barrée (1895).
- FREEMAN, Mary E. Wilkins: A New England Nun (1891). [hahmo]
- GIBSON, William: Fragments of a Hologram Rose (1977).
- GIBSON, William: Johnny Mnemonic (1981). [sävy]
- GIBSON, William: The Gernsback Continuum (1981). [teema]
- HAWTHORNE, Nathaniel: Lumityttö: lapsuuden ihme (1992).
- HIGHSMITH, Patricia: Born Failure (2003). [hahmo]
- HIGHSMITH, Patricia: The Snail-Watcher (1970) [sävy]
- JAMES, Henry: The Two Faces (1900). [näkökulma]
- LAWRENCE, Mark: Pahan siemen (2017). [teema]
- LEAVITT, David: Aliens (1983). [hahmo]
- LEAVITT, David: Danny in Transit (1983). [konflikti]
- LEAVITT, David: Family Dancing (1983).
- LEAVITT, David: The Lost Cottage (1983). [teema]
- LOVECRAFT, H. P.: Herbert West — Reanimator (1922).
- LOVECRAFT, H. P.: The Rats in the Walls (1924). [sävy]
- LOVECRAFT, H. P.: The Whisperer in Darkness (1931). [sävy]
- MANTEL, Hilary: Anteeksi, että häiritsen (2017). [hahmo]
- MANTEL, Hilary: Pilkku (2017).
- MANTEL, Hilary: Rytmihäiriö (2017).
- MANTEL, Hilary: Talviloma (2017).
- MANTEL, Hilary: Harley Street (2017).
- MANTEL, Hilary: Asianosainen (2017).
- MANTEL, Hilary: Mistä tunnen teidät? (2017).
- MANTEL, Hilary: Sydän pettää varoittamatta (2017).
- MANTEL, Hilary: Terminus (2017).
- MANTEL, Hilary: Kielikoulu (2017).
- MANTEL, Hilary: Margaret Thatcherin salamurha: 6.4.1983 (2017).
- O'CONNOR, Flannery: Everything That Rises Must Converge (1965).
- O'CONNOR, Flannery: Greenleaf (1965).
- O'CONNOR, Flannery: A View of the Woods (1965).
- O'CONNOR, Flannery: The Enduring Chill (1965).
- O'CONNOR, Flannery: The Comforts of Home (1965).
- O'CONNOR, Flannery: The Lame Shall Enter First (1965).
- O'CONNOR, Flannery: Revelation (1965).
- O'CONNOR, Flannery: Parker's Back (1965).
- O'CONNOR, Flannery: Judgement Day (1965).
- POE, Edgar Allan: Metzengerstein (1832). [sävy]
Haastekoontini löytyy täältä.
VastaaPoistaHyvä, hienoa.
PoistaTämä oli tosi loistava haaste, johon tapani mukaan lähdin torvea toitotellen mukaan, mutta vauhti hieman (!) hiipui matkalle. Luin 6 novellikokoelmaa, jotka olen listannut omaan koosteeseeni: https://readerwhydidimarryhim.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-ii-koontipostaus.html
VastaaPoistaOletko muuten ajatellut, että lobbaisit jonkun viemään novellihaastetta eteen päin?
Kiitos, kiitos.
PoistaEn ole etsinyt haasteelle jatkajaa. Jos joku tuntee kiinnostusta uuden haasteen virittämiseen, estradi on vapaa.
Kiitän haasteesta. Koontini on täällä: http://suketus.blogspot.com/2018/06/241-novellia-ja-10-peukkua.html
VastaaPoistaRoimahkosta peukkumäärästä huolimatta minäkään sen saanut Peukuttajaa kasaan, koska juoni jäi peukuttamatta, vaikka varmaan joku osuva siihenkin olisi ollut. Vaan ei se mitään!
Huh huh! Kunnioitettava pinohan noita on.
PoistaJuoni oli jotenkin vaikea peukutettava. Ajattelin, että rikosnovellit paikkaisivat sen palasen, mutta en koskaan päätynyt niiden pariin.
Minä luin kokoelman rikosnovelleja juuri siksi, että saisin juonenkin peukutetuksi.
PoistaKiitos hasteesta! Olin laiska peukuttaja, mutta luettua kyllä tuli. Koosteeni löytyy täältä:
VastaaPoistahttps://kirjaviekoon.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-2-koonti.html
Melkoinen urakka takana. Kiitos osallistumisesta!
PoistaKiitokset haasteen vetämisestä tällä kierroksella, äkkiä meni vuosi! Oma koontini täällä: https://tekstiluola.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-2-koonti.html
VastaaPoistaKiitos osallistumisesta!
PoistaKokoan tulokset vasta viikonloppuna, mutta arvaan tässä vaiheessa Zinaida Lindeniä haasteen luetuimmaksi kirjailijaksi.
Oma haastekoosteeni täällä: https://hdcanis.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-ii-koonti.html
VastaaPoista14-15 kokoelmaa (yksi on vähän rajatapaus) ja näppärästi sain nostettua peukutettavaksi kustakin kirjasta yhden novellin niin että pääsin tuplapeukuttajaksi. Ja tapaa voisi kyllä hyvin jatkaa myöhemminkin novellikokoelmien kanssa...
Huomasin kyllä myös että "juoni" oli yllättävän hankala kategoria, kun yleensä tuli juonivetoisissakin novelleissa nostettua jotain muita piirteitä esiin.
Vaikka muuten olenkin blogannut novellikokoelmista niin jo aiemmin olen tehnyt omat bloggaukset kahdesta O'Connorin novellista, A View to the Woodsista ja Everything That Risesista (ja mielessä on ollut jatkaa The Lame Shall Enter Firstilla...), koska ne on vaan niin runsaita.
Tuplapeukuttaja! \o/
PoistaLuulin tavoittaneeni jotain O'Connorin kokoelmasta, mutta sitten luin, että kokoelman nimi viittaa Pierre Teilhard de Chardinin "Omegapisteeseen". Pitää miettiä kaikki uusiksi. :-)
Tässä minun korteni (todellakin!) kekoon: http://donnamobilenkirjat.blogspot.com/2018/06/novellihaaste2-kooste.html
VastaaPoistaKiitos osallistumisesta!
PoistaMinun koosteeni löytyy täältä:
VastaaPoistahttp://kirjojenkeskella.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-2-kooste.html
Suunnittelin (tai haaveilin) lukevani paljon enemmän novelleja ja peukuttavani tosi paljon, mutta aika vähiin jäi sekä novellit että peukut.
Kiitän tästä novellihaasteen jatkoajasta! :)
Kiitos osallistumisesta! Minusta 154 novellia ei ole mitenkään vähän. Se on noin kolme viikossa vuoden ajan. :-)
PoistaToiset käyttävät sanaa kooste ja toiset koonti, täältä löytyy:
VastaaPoistahttp://marjatankirjat.blogspot.com/2018/06/novellihaasteen-koonti_22.html
Oli kiva olla mukana. Luulen, että käytän näitä piirteitä myöhemminkin novelleista ja muista teksteistä kirjoittaessani.
Mielipeukutukseni (ja helpoimmat) olivat ehdottomasti sävy ja näkökulma. Niitä tulee mietityksi usein myös romaaneja lukiessa.
Kiitän sinua Juha tämän pitkälle mietityn ja hauskan yhteisöllisen jutun järjestämisestä!
Minulle paikka taisi olla helpoin, kun muutaman novellikokoelman luin joissa monissa novelleissa nimenomaan miljöö tuli vahvasti esiin, mutta hahmoon ja sävyynkin olisi saanut kyllä lisää peukkuja...
PoistaKiitos osallistumisesta!
PoistaItse juutuin sävyyn ja teemaan noita novelleja ruotiessani. Ei niitä voinut jokaiseen liittää, niin piti sitten keksiä jotain muuta.
Nämä mainitsemanne, paikka hahmo ja teema, ovat myös herkullisia tarkasteltavia. Juoni ja konflikti ovat vähemmän inspiroivia. Minä etsimällä etsin tuon konfliktin, kun huomasin, että muut ovat kasassa. :)
PoistaKiitos haasteesta, oma koosteeni löytyy täältä: https://kirjaluotsi.fi/novellihaaste-2-kooste/
VastaaPoistaTodella nopeasti meni vuosi. Odotin lukevani enemmänkin novelleja, mutta onhan tuo 143 novellia ihan hyvä määrä. Peukutuksia tuli tehtyä yksi kokonainen ja yksi puolikas sarja, joten ihan tuplapeukuttajaksi en yltänyt.
Kiitos osallistumisesta!
PoistaEnpä tiennyt, että näyttelijä Tom Hanks on kirjoittanut novelleja.
Täällä minun koontini ja mietteeni: http://klassikkojenlumoissa.blogspot.com/2018/06/toinen-novellihaaste-paattyy.html
VastaaPoistaKiitos järjestämisestä.
Kiitos osallistumisesta. Hienoa jos haaste ainakin madalsi kynnystä novellien lukemiseen.
PoistaTässä linkki minun koontiini: https://evariankirjahylly.blogspot.com/2018/06/haastekoonti-novellihaaste-2.html
VastaaPoistaTuplapeukuttaja jäi yllättäen yhtä peukkua vaille.
Erinomaista! Kiitos osallistumisesta.
PoistaLuimme jotain samaakin :) Minun koosteeni luetuista novelleista: https://taikakirjaimet.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-2-kooste.html
VastaaPoistaKiitos haasteesta!
Kiitos osallistumisesta! Keltaisen kuninkaan ja Carcosan myytit eivät olleet aivan sitä, mitä odotin. Ehkäpä juuri hämärinä viitteinä ne elävät pidempään.
PoistaTässä oma koosteeni. Meni tämän päivän puolelle, kun Alice Munro vietteli minut eilen lukemaan lisää novellejaan.
VastaaPoistaTämä oli todella mainio haaste. Yksittäisistä novelleista kirjoittaminen on yllättävän vaikeaa, joten suurin osa meni vielä kokoelmapohjalta.
https://kirjanpauloissa.blogspot.com/2018/06/2-novellihaaste-koottuna.html
Kiitos ja kiitos osallistumisesta!
PoistaMinulla yksittäisistä novelleista kirjoittamiseen menee usein sama aika kuin kokonaisista romaaneista kirjoittamiseen, joskus enemmän, joskus vähemmän. Peukuttamisen tarkoitus oli pelleillä ja samalla etsiä keveämpi novelleista kirjoittamisen tapa, joka olisi pituudeltaan suhteessa novelliin hieman kuin kirjablogipostaus ja romaaniin.
Kiitos haasteen isännöinnistä! Kooste löytyy täältä: http://www.kujerruksia.fi/2018/06/novellihaaste-2-pakettiin.html
VastaaPoistaMinä en edes tajunnut, että olisihan sitä voinut yksittäisistäkin novelleista kirjoittaa, ehkä tulevaisuudessa sillä mainio ideahan se on. Lisäksi jätin koosteen ulkopuolelle nyt kaksi sekakirjoittajakokoelmaa, koska en jaksanut luetteloida kirjoittajia. Peukutuskin oli haastavaa, minä vähän rukkasin sen mukaan että sain edes yhden peukutuksen per piirre.
Kiitän, kumarran!
Peukuttaminen oli yllättävän vaikeaa. Blogien "peukutuskulttuuria" aliarvioidaan aivan suotta. :-)
PoistaKiitos osallistumisesta.
Kiitos mielenkiintoisesta haasteesta! Oma hiukan pohdiskeleva ja hyppelehtivä koontipostaukseni löytyy täältä: https://sanojalauseita.wordpress.com/2018/06/23/novellihaaste-2n-koonti/
VastaaPoistaItsekin osin poimin yksittäisiä novelleja haasteeseen. Tai oikeastaan minulla on useita kokoelmia kesken ja kirjoittelen niistä, kun jotain mielenkiintoista sattuu eteen.
PoistaKirjoittaminen, kuten sanot, jättää novellista paksumman muistijäljen. Kiitos osallistumisesta.
Hieman nolostuttavan vaatimaton koontini löytyy täältä:
VastaaPoistahttps://rinkkajanojatuoli.blogspot.com/2018/06/novellihaaste-osa-2.html
Kiitos haasteesta, se sattui vain epäsopivasti hiljaisempaan bloggausaikaan.
Kiitos osallistumisesta. Hiljaisempaa on ollut täälläkin. :-)
PoistaKiitos haasteen hoitamisesta! Häpeäksini novelliplakkariini kertyi vähän kirjoja, muttei se novellien kiinnostavuutta ja tärkeyttä kirjallisuudenlajina himmennä. https://tuijata.com/2018/06/24/novellihaasteen-kooste/
VastaaPoistaKiitos osallistumisesta!
PoistaKoontini ilmestyi jo viime viikon alussa, ja nyt viimein muistin käydä linkkaamassa sen tännekin: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2018/06/novellihaasteen-koonti.html
VastaaPoistaKiitos kivasta haasteesta! Peukutukset jätin tällä kertaa väliin, mutta lukemani kokoelmat ansaitsevat kyllä suositukset. Varsinkin Nam Len Merimatka jäi hienona novellikokoelmana mieleen.
Hyvä, hienoa.
PoistaHei, tämäpä unohtui mulla täysin. Koostetta en nyt tähän hätään ole ehtinyt, mutta sain luettua 13 novellia teoksesta Sadan vuoden unet - satuja aikuisille: http://adelheid79.blogspot.com/2017/12/sadan-vuoden-unet-satuja-aikuisille.html, sekä Minna Canthin Agnesin (+ Konflikti-peukutus): http://adelheid79.blogspot.com/2017/07/naistenviikkohaaste-agnes-minna-canth.html sekä kolme novellia teoksesta Auggie ja minä - kolme Ihme-tarinaa (+ näkökulma & teema -peukutukset): http://adelheid79.blogspot.com/2017/02/ihme-rj-palacio.html . yhteensä siis luin 17 novellia ja tein kolme peukutusta. Kiitos kivasta haasteesta!
VastaaPoistaKiitos osallistumisesta.
Poista