tiistai 5. elokuuta 2008

2001-avaruusseikkailu

Arthur C. Clarke, 2001-avaruusseikkailu. Kirjayhtymä, Helsinki, 1976. Alkuteoksesta 2001 A Space Odyssey (1968) suomentanut Sakari Ahlbäck.

Sir Arthur C. Clarke on tieteiskirjallisuuden suuria nimiä, ja tämä kirja lienee hänen teoksistaan tunnetuin. Tunnettuus on varmasti Stanley Kubrickin samannimisen elokuvan ansiota, ja Clarke onkin omistanut teoksensa Stanleylle. Kirja syntyi nimenomaan elokuvakäsikirjoituksen pohjaksi.

2001-avaruusseikkailu on vanhaa sci-fiä, jota ei tarvitse julkaista tiiliskivinä tai kuorruttaa väkivaltaisella toiminnalla. Tarina alkaa ajalta ennen ihmistä, ihmisapinan ja eriskummallisen mustan monoliitin kohtaamisesta. Kosketus monoliittiin muuttaa yhtä heimoista pysyvästi, ja ne pystyvät voittamaan niukkuuden ongelmat ja projisioimaan ajatuksiaan välitöntä pidemmälle. Myöhemmin, kun ihminen on perustamassa siirtokuntia kuuhun, löytyy uusi monoliitti, joka tuntuu olevan yhteydessä yhteen Saturnuksen kuista. Discovery-alus lähtee selvittämään tilannetta paikanpäälle.

Clarken tyyli ei ole kärsinyt neljässäkymmenessä vuodessa: tarina kulkee vaivatta. Kirja on kovaa sci-fiä: se hyväksyy tunnetut tieteen pohjakseen ja rakentaa sen varaan. Pienet yksityiskohdat avaruusaluksen rakenteessa, avaruusmatkailun valinnoissa ja planeetoissa loihtivat uskottavan maailman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti