tiistai 28. huhtikuuta 2009

Amerikan Tabloidi

James Ellroy, Amerikan Tabloidi. Englanninkielisestä alkuteoksesta American Tabloid (1995) suomentanut Juha Ahokas. Like, Keuruu, 2008.

James Ellroy on yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan kovaotteisista tarinoistaan. Hänen kuvaamansa maailmat ovat lohduttomia, korruptoituneita, eikä niissä ole kirkasotsaisia sankareita. Amerikan Tabloidi sijoittuu 1950-60 -lukujen Yhdysvaltoihin, missä FBI, CIA, mafia, Jimmy Hoffa ja Kennedyn veljekset tuskailevat toistensa ja Fidel Castron edesottamuksia.

Ellroyn tarina kertoo kolmesta miehestä, jotka ovat eri virastojen ja organisaatioiden palveluksessa samanaikaisesti vakoillen eri osapuolia milloin kenenkin laskuun. Kirja huipentuu Dallasiin 1963 pitkän ja monivaiheisen juonittelun ja sähläämisen seurauksena. Miehet juovat, käyttävät huumeita ja haalivat rahaa keinoja kaihtamatta. Tarina etenee liukkaasti. Osa kirjan luvuista on kirjeenvaihtoa, transkiptoituja salakuuntelunauhoja tai puhelinkeskusteluja, mutta pääosa on dialogia ja toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti