sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Dragonflight

Anne McCaffrey, Dragonflight. Corgi Books, London, UK, 1981. Alunperin julkaistu 1968.

Anne McCaffrey on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija, joka on voittanut sekä Hugo- että Nebula-palkinnon. McCaffrey lienee tunnettu nimenomaan Perniin sijoittuvista tarinoista, joista Dragonflight on ensimmäinen -- tarkemmin ottaen se punoo yhteen kaksi aikaisempaa novellia ollen ensimmäinen Pern-romaani.

Pern on esiteollinen fantasiamaailma, jota kiertää punainen tähti. Aika ajoin punainen tähti sylkee maailmaan ikäviä sieni-itiöitä. Ainoa tehokas ase näitä vastaan ovat lohikäärmeet ratsastajineen. Ongelma on, että vaikka itiöitä sataa säännöllisesti, tapaus on niin harvinainen, että ihmiset ovat haluttomia ylläpitämään lohikäärmeitä ja niiden ratsastajia. Jokainen maailma tuottaa siis omat reaganinsa.

Kovin fantastisista aineksista kehkeytyy piristävän eheä teos. Päähenkilöitä on kaksi: viimeinen Ruathan aatelissuvun jäsen Lessa ja lohikäärmeritari F'lar. McCaffreyn tarina välittää kuvan maailmasta, jossa yhteiskuntaluokat, sosiaaliset instituutiot ja perinteet vaikuttavat ihmisten kanssakäymiseen. Silti korkealentoinen fantasia etäännytti maallikon tekstistä siinä määrin, ettei tarina oikein pitänyt otteessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti