keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Red Storm Rising

Tom Clancy, Red Storm Rising. Berkley Books, New York, NY, USA, 1987.

Tom Clancy on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on tullut kuuluisaksi vakoilu- ja teknotrillereistään. Hänen ensimmäinen romaaninsa Punaisen lokakuun metsästys oli kansainvälinen menestys. Red Storm Rising on hänen toinen romaaninsa. Larry Bond mainitaan kirjan toisena tekijänä.

Muslimiterroristit iskevät neuvostoliittolaiseen öljyntuotantolaitokseen, mikä uhkaa rampauttaa maan talouden. Yhteistyön ja myönnytysten sijaan Neuvostoliitto päättää ottaa haltuunsa Persianlahden öljylähteet, mistä seuraisi NATO:n vastaisku. Vastaiskun välttääkseen se käynnistää kiemuroiden kautta sodan Euroopassa. 

Alkulämmittelyn jälkeen toimintaa riittää. Clancy kuvaa tapahtumia useiden päähenkilöiden kautta: yhdysvaltalaisen tiedustelu-upseerin, sukellusveneen komentajan, laivaston komentajan, sääupseerin ja taistelulentäjän sekä neuvostoliittolaisten komentajien ja politbyroon jäsenten. Konfliktit ovat ulkoisia ja ihmisten väliset suhteet toissijaisia. Kerronta on keskittyy teknisiin ja taktisiin yksityiskohtiin, joiden kautta välittyy uskottava (ei välttämättä oikea) kuva modernista sodankäynnistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti