sunnuntai 23. syyskuuta 2012

The Third World War: August 1985

Sir John Hackett, The Third World War: August 1985 - A Future History. Book Club Associates, London, UK, 1978.

Australialaissyntyinen John Hackett pyrki aluksi taidemaalariksi, mutta päätyi sitten brittiarmeijaan. Toisessa maailmansodassa hän keräsi mitaleita Lähi-Idässä panssarijoukoissa ja Arnhemissa laskuvarjojoukoissa. Sodan jälkeen hän palveli eri puolilla päätyen NATO-kenraaliksi Länsi-Saksaan.

The Third World War on fiktiivinen tarina kolmannesta maailmansodasta. Sota leimahtaa vuonna 1985, ja tarina on etenee ikään kuin tulevaisuuden historioitsijoiden kirjoittama kooten kirjeitä, raportteja ja analyysia. Neuvostoliitto epäilee kykyään pysyä lännen vauhdissa ja päättää tehdä terävän hyökkäyksen Länsi-Eurooppaan ennen kuin on liian myöhäistä. Tilanne käynnistyy Jugoslaviasta kesäkuussa 1985 mutta leviää elokuun alussa Länsi-Saksaan, Norjaan, Itävaltaan, Turkkiin, Persianlahdelle ja Etelä-Afrikkaan. Alkuun NATO-joukot musertuvat neuvostopanssarien alle, mutta päivien kuluessa ja yllätysedun kuluessa lännen rivit tiivistyvät. Elokuun loppuun mennessä rintama siirtyy entisille sijoilleen. Neuvostoliitto käyttää ydinasetta brittejä vastaan, mihin NATO-maat vastaavat terävästi -- täysimittaista ydinsotaa ei käynnistetä.

Hackett kirjoittaa sotilashallintokieltä, jota ehkä tulevaisuuden historioitsijatkin olisivat käyttäneet. Alkurytinän jälkeen varsinaisia taisteluita kirja kuvaa vähän, ja kerronta siirtyy käsittelemään sotaa yleisemmällä tasolla. Paikoin kirja muistuttaa pamflettia, jossa NATO-kenraali yrittää herätellä länsivaltoja lisäämään asevarustelua neuvostouhan alla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti