perjantai 11. tammikuuta 2013

Wuthering Heights

Emily Brontë, Wuthering Heights. Penguin Books, London, UK, 2003.

Emily Brontë (1818-1848) oli keskimmäinen Brontën kirjailijasisarista. Yorkshiren nummilla kasvaneet papin tyttäret saivat muodollista opetusta, kristillistä kasvatusta mutta vähän painostusta avioliittoon. Emily Brontë kirjoitti vain yhden romaanin,  vuonna 1847 salanimen Ellis Bell suojissa julkaistun Wuthering Heightsin (suom. Humiseva harju). Se ei saanut osakseen suunnatonta suosiota heti alkuun; sitä pidettiin outona, sen hahmoja vastenmielisinä ja sen kuvaamaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa raakana. Vuosien mittaan se on vakiinnuttanut paikkansa klassikoiden joukossa.

Wuthering Heights kertoo samannimisestä yorkshirelaisesta kartanosta. Sen isäntä Earnshaw tuo markkinoilta kotiin orpolapsen nimeltä Heathcliff ja kasvattaa tämän omien lastensa Catherinen ja Hindleyn rinnalla. Lapsuuden idylli murtuu, kun pihapiirin ulkopuoliset käsitteet alkavat säädellä ottosisarusten välejä, erityisesti Heathcliffin ja Catherinen. Ikävät sanat ja kylmä kohtelu määräävätkin sitten Wuthering Heightsin ja sen naapuritalon kohtaloita kahden polven ajan, eivätkä kuolleet lepää rauhassa.

Tarina kulkee pääosin vanhan palvelijan kertomuksena: Vieras mies päätyy Wuthering Heightsin vuokralaiseksi ja ihmettelee isännän töykeyttä. Kun mies sairastuu jouduttuaan palaamaan vuokraisäntänsä talosta lumimyrskyssä, vanha palvelija kertoo henkilöiden ja tapahtumien taustan.

Wuthering Heights ei käsittele asioita kahden talon, hautausmaan ja nummien ulkopuolella, mutta niiden ja yhteiskunnan säätyjen rajaamassa kehässä ottavat yhteen luonto ja sivistys, maskuliinisuus ja feminiinisyys, rakkaus ja intohimo, sekä kaikkeen kietoutuva kostojen kierre. Kieli on mehukasta romantiikan ajan englantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti