sunnuntai 3. tammikuuta 2010

The Forest in Folklore and Mythology

Alexander Porteous, The Forest in Folklore and Mythology. Dover Publications, Mineola, NY, USA, 2002. Alunperin julkaistu nimellä Forest Folklore, Mythology and Romance (MacMillan Co., New York, NY, USA, 1928).

Skotlantilainen filosofian professori Alexander Porteous on koonnut eri kansojen perinteestä ja mytologioista puihin, lehtoihin, metsiin ja niiden asukkeihin liittyviä uskomuksia yksiin kansiin. The Forest in Folklore and Mythology kokoaa 1900-luvun alun ja sitä aikaisempien matkakertomusten ja tutkimusten tiedot teemoittain.

Aihe on tavattoman mielenkiintoinen mutta kirja ei. Teksti juoksee mantereelta toiselle, ja samassa kappaleessa saatetaan käsitellä kahden, kolmen eri kansan uskomuksia. Porteous tyytyy vain toteamaan, että se-ja-se sanoi näin-ja-näin tästä-ja-tästä kansasta. Lähteiden paikkansa pitävyyttä tai väitteiden laajuutta ei juuri arvioida. Ilmiön merkitystä tai tarkoitusta tai historiaa ei juuri käsitellä. Paikoin, erityisesti roomalaisten uskomusten kohdalla kuvaus on vuolaampaa, mutta juuri, kun lukija alkaa päästä juoneen kiinni, kirjoittaja siirtyy toiselle mantereelle toisen kulttuurin piiriin. Ehkä 1900-luvun alun kulttuuritutkimus oli tätä: tietojen kokoamista. Luku-urakkana kirja vaatii sitkeyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti