maanantai 11. tammikuuta 2010

Pimeän ääni

Asko Sahlberg, Pimeän ääni. WSOY, Juva, 2000.

Asko Sahlberg on Heinolassa syntynyt ja Göteborgissa asuva kirjailija. Pimeän ääni on hänen esikoisteoksensa. Sen tarina sijoittuu Göteborgiin, minne 35-vuotias suomalaismies pakenee ahdasta, onnetonta, valmiiksi kirjoitettua elämäänsä. Hän vetää rajat todella taakse ja käärii itsensä joutilaaseen ja päämäärättömään olemiseen vieraaseen kaupunkiin pieneen asuntoon tarkkaan valittujen kirjojen ja musiikin keskelle. Arkisista askareista kasvaa rituaaleja. Levottomat jalat kuljettavat pitkin kaupunkia. Vaikka mies tuntee inhoa väkijoukkoja ja tyhjien merkitysten varassa könyäviä keskiluokkaisia ruhoja kohtaan, hän on pohjimmiltaan hyvä ja vaistomaisesti avulias. Se rikkoo hänen rakentamansa henkilökohtaisen rauhan piirin.

Kirjan tunnelma on synkkä. Edellisestä lukukerrasta, jolloin olin eri ihminen, on vajaa kymmenen vuotta, mutta kirjan teho ei ole heikentynyt vähääkään. Pimeän ääni on edelleen yksi suosikkiteoksistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...