maanantai 15. maaliskuuta 2010

Musta Dahlia

James Ellroy, Musta Dahlia. Englanninkielisestä alkuteoksestä The Black Dahlia (1987) kääntänyt Juha Ahokas. Like, Keuruu, 2010.

Yhdysvaltalaisen James Ellroyn Musta Dahlia on synkkä rikosromaani, jonka kuvaamat tapahtumat pohjautuvat vuonna 1947 losangelesilaiselta tyhjältä tontilta löytyneeseen ruumiiseen. Kahteen osaan paloiteltu ruumis kuului Elizabeth Shortille, jonka lehdistö nimesti Mustaksi Dahliaksi. Murhaa ole ratkaistu, mutta  Ellroyn tavoin monet kirjailijat ovat käyttäneet sitä lähtökohtana tarinoissaan. Musta Dahlia on paitsi ensimmäinen osa neliosaista Los Angeles -sarjaa myös Ellroyn läpimurtoromaani. Brian de Palma ohjasi kirjan pohjalta elokuvan, joka tuli teattereihin vuonna 2006.

Kirjan kuvaama 1940- ja 1950-lukujen Kalifornia on kaikkea muuta kuin kiiltokuvamainen, hyveiden ja talouskasvun kehto, jona tuon ajan länsirannikkoa ehkä halutaan pitää. Rotuennakkoluulot, prostituutio, huumekauppa ja korruptio rehottavat. Mustan Dahlian tapausta tutkivat poliisit vajoavat raa'an murhan mukana tummiin vesiin. Kerronta ja kiehtova ajankuva imaisevat mukaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti