lauantai 22. joulukuuta 2012

The Last Policeman

Ben H. Winters, The Last Policeman. Quirk Books, Philadelphia, PA, USA, 2012.

Ben H. Winters on yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija. Hän tuli tunnetuksi Jane Austen -parodiastaan Sense and Sensibility and Sea Monsters. Winters on kirjoittanut myös parodian Android Karenina, joka yhdistelee 1800-luvun lopun Venäjää ja steampunkia.

Edellisistä poiketen The Last Policeman on  noir-henkinen dekkari. Maa ja valtava asteroidi ovat törmäyskurssilla. Ihmiset käyttäytyvät poikkeuksellisesti. Yhdysvaltoihin on säädetty pitkä lista poikkeuslakeja. Puhelimet toimivat satunnaisesti, ruokaa on niukalti, autoja on vain viranomaisilla, ja kaikki elävät loppua odottaen. Nuori newhampshirelainen rikosetsivä Henry Palace saa tehtäväkseen selvittää pikaruokaravintolan vessaan hirttäytyneen vakuutustarkastajan tapauksen. Kollegojen ja patologien mielestä tapaus on selvä itsemurha, eikä murhatutkimuksissa sitä paitsi ole mieltä maailmanlopun edellä, mutta Palace on eri mieltä. 

Winters on rakentanut dekkarilleen mielenkiintoiset puitteet. Toimintakohtaukset tapaavat kuitenkin hidastua kertojan pysähtyessä vuodattamaan tuntemuksiaan. Tilanteiden jännitys tuntuu perustuvan tavallisten asioiden vaikeutumiseen ja huonoon kommunikaatioon, mitkä ovat ehkä parodian tyylikeinoja, mutta noir-dekkarissa ne ovat turhauttavia. Murha on silti aina murha, ja The Last Policeman on ihan mukiinmenevä dekkari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti