sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Poikani Kevin

Lionel Shriver, Poikani Kevin. Englanninkielisestä alkuteoksesta We Need to Talk About Kevin (2003) kääntänyt Sari Karhulahti. Kustannusosakeyhtiö Avain, 2006.

Amerikkalainen kirjailija Lionel Shriver vaihtoi nimensä Margaret Annista Lioneliksi 15-vuotiaana, koska koki, että miehiä kohdellaan paremmin.  Poikani Kevin on hänen paitsi seitsemäs romaaninsa myös hänen läpimurtoteoksensa. Siinä amerikkalainen perheenäiti käy läpi työtään, avioliittoaan, lasten hankintaa ja koulutoveriensa ampujaksi 15-vuotiaana syyllistyneen poikansa kasvatusta, hirmutyötä ja syyllisyyttä. Kaikkien muiden tavoin äiti etsii tapahtuneelle selitystä. 

Kirjeiden muotoon kirjoitettu kertomus pui amerikkalaista ja miksei länsimaista yhteiskunta-, perhe- ja naisideaalia (tai -myyttiä). Perheen äidin ääni on fiksu, rehellinen ja uskottava. Lapset ottavat perheissä vallan, onnettomuuksiin halutaan syyllinen eikä kellekään ole oikein selvää, miksi ihmiset ruhjovat itseään uralla eteenpäin. Shriverin kritiikki on terävää, kielikuvat monin paikoin hauskoja, mistä Karhulahden käännöstyö selviää hyvin. Tapahtumat etenevät ja ahdistus kasvaa loppua kohden -- 500 sivua taittuu nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti