maanantai 5. maaliskuuta 2012

Kirjava satama

Ernest Hemingway, Kirjava satama. Englanninkielisestä alkuteoksesta To Have and Have Not (1937) suomentanut Toini Aaltonen (1945). Tammi, Helsinki, 2011.

Ernest Hemingway (1899-1961) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka aloitti uransa rikostoimittajana ja toimi myöhemmin sanomalehden kirjeenvaihtajana. Työn lomassa hän kirjoitti romaaneja ja novelleja. Yhdysvalloissa hänen tuotantonsa on kanonisoitu klassikoiksi. Hemingway sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1954.

Kirjava satama kertoo Kuuban ja Floridan väliä 1930-luvulla sukkuloivasta Harry Morganista. Asiakkaan toheloinnin vuoksi häneltä menee kunniallinen elinkeino rikkaiden urheilukalastajien oppaana. Harry vajoaa salakuljetuksen sameisiin vesiin, missä hänen kohtalonsa ei ole enää hänen omissa käsissään, mutta lamavuodet eivät tarjoa vaihtoehtoja.

Hemingwayn kerronta kiertää eri henkilöiden ja kaikkitietävän kolmannen persoonan kautta. Virkkeet ovat tiiviitä. Ne välittävät veneilyn ja kalastuksen yksityiskohtia, Key Westin sosiaalisten piirien kuvausta ja aikakauden kovuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti