tiistai 29. joulukuuta 2009

Kesän taittuessa

Truman Capote, Kesän taittuessa. Englanninkielisestä alkuteoksesta Summer Crossing (2005) kääntänyt Kaijamari Sivill. Tammi, Helsinki, 2007.

Yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja Truman Capote (1924-1984) tuli kuuluisaksi teoksistaan Aamiainen Tiffanylla ja Kylmäverisesti. Vuonna 2004 Sothebyn huutokauppaan päätyi Capoten käsikirjoitus, jota hän oli kirjoittanut joskus 1940-luvulla ja jonka hän oli hylännyt vanhaan asuntoonsa. Käsikirjoitus julkaistiin nimellä Summer Crossing vuonna 2005 ja sen suomennos Kesän taittuessa vuonna 2007.

Nuori tyttö jää yksin New Yorkiin kesällä 1945, kun hänen vanhempansa matkustavat Eurooppaan. Tyttö on rikas, kaunis ja haluttu, mutta hän haluaa paeta häneen ladattuja odotuksia ja suunnitelmia. Pakokeinoksi muodostuu miessuhde, joka kääntyy viattomasta haaveilusta varovaiseksi salaisuudeksi ja vastuuttomaksi syöksymiseksi. Nuori Capote kirjoitti kaunista, kielikuviltaan hieman koukeroista tekstiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...