maanantai 26. maaliskuuta 2012

Verirahat

James Ellroy, Verirahat. Englanninkielisestä alkuteoksesta The Cold Six Thousand (2001) suomentanut Jouni Ahokas. Like, Keuruu, 2008.

Verirahat jatkaa yhdysvaltalaisen kirjailijan James Ellroyn alamaailma-trilogiaksi nimettyä sarjaa ensimmäisen osan Amerikan Tabloidin tapahtumista. On marraskuu vuonna 1963, ja presidentti Kennedy on juuri ammuttu. Dallas kuhisee poliiseja, liittovaltion agentteja ja mafian gorilloja. Viralliset tahot puristavat silminnäkijälausunnot ja todistusaineistot tarinaksi Lee Harvey Oswaldista yksin toimineena ampujana.

Salamurhan jälkeen mafia ja Etelävaltioiden klaanit toimivat jokseenkin rauhassa FBI:n siunauksin. Ward Littell on entinen FBI:n agentti ja nykyinen mafian lakimies. Pierre Bondurant on entinen CIA:n agentti ja nykyinen mafian gorilla. Wayne Tedrow Jr. on entinen sotilas ja lasvegasilainen poliisi. Nämä päähenkilöt sotkeutuvat suureen operaatioon, jonka tarkoituksena on tukea Kuuban vastarintaa ja kukistaa Fidel Castro valtaistuimeltaan. Samalla heidän ja  muiden Dallasin tapahtumiin sotkeutuneen raskas salaisuus vaatii ihmisuhreja ja rikkoo ihmissuhteita. Taustalla päättäjät kamppailevat ihmisoikeusaktivistien, vaalirahoituksen ja poliittisen kannatuksensa kanssa.

Ellroy luo vaihtoehtoisen, lumoavan 1960-luvun historian, joka nivoutuu senaikaisiin tapahtumiin niin tiukasti, että siinä on todellisuuden tuntua. Las Vegas kasinoiden kulta-aikaan, rasismiin, huumekauppa ja Vietnamin sota sekoittuvat korruptioon, väkivaltaan ja nihilismiin. Ellroyn kerronta kulkee lyhyinä virkkeinä, joista on usein karsittu kaikki turhat sanat pois; usein virke koostuu vain substantiivista. Tästä huolimatta pokkaripainoksessa on 750 tiivistä sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti