sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

One Second After

William R. Forstchen, One Second After. Tor, New York, NY, USA, 2011. 

Yhdysvaltalainen William R. Forstchen on sotahistorian professori. Tieteellisen proosan lisäksi hän on kirjoittanut romaaneja enimmäkseen Amerikan sisällissodasta. One Second After sijoittuu kuitenkin 2000-luvun Pohjois-Carolinaan Black Mountainin pikku kaupunkiin. Kirja nousi Best Seller -listalle nopeasti julkaisunsa jälkeen 2009, ja sen kuvaamat tapahtumat herättivät keskustelua kongressissa ja tiettävästi Pentagonissa. Esipuheen on kirjoittanut kirjailijan ystävä, entinen edustajainhuoneen puhemies, Newt Gingrich.

Yhdysvaltojen yläilmakehässä laukaistaan pari ydinasetta, joiden synnyttämä elektromagneettinen pulssi käräyttää kaiken elektroniikan. Kun sähkölaitteet pimenevät, autot lakkaavat kulkemasta ja puhelimet sekä radiot hiljenevät, suurvalta palaa hetkessä 1800-luvulle. Kirjan päähenkilö John Matherson, sotahistorian professori ja entinen armeijan eversti, on nopeasti kartalla ja organisoi yhdessä kaupungin silmää tekevien kanssa sopeutumisen uuteen tilanteeseen. Tieto ei liiku, isompien kaupunkien maanteitä kansoittavista asukkaista tulee riesa, ja pyörien päällä kulkevien varastojen pysähdyttyä niukkuus istuu ruokapöytään nopeasti: malthuslainen korjausliike on raju.

One Second After on mielenkiintoinen post-apokalyptinen tarina, joka ei säästele iskuja. Forstchen onnistuu kokoamaan uskottavan kuvan pienen pohjoiscarolinalaiskylän kohtalosta kriisin kourissa. Kirjan henkilöt ja heidän välisensä dialogi eivät aivan yllä samaan. Miehet, joilla on tarinassa mitään arvoa, ovat kaikki palvelleet armeijassa, ja tarinassa huokuu republikaaninen fantasia. Henkilöiden sisäisen maailman Fortschen tulkitsee lukijalle vuoropuhelun lomassa.

Yhtä kaikki, One Second After on ihan mukiinmenevää kesälukemista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti