Siirry pääsisältöön

Haastevastaus

Mari haastoi minut kirjabloggaajien keskuudessa kiertävään ketjukirjeeseen, jossa bloggaajat varovasti verkostoituvat. Haasteen mukana tuli seuraavat ohjeet. Aion rikkoa niitä.

Haasteen ohjeet
 1. Jokaisen haastajan pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
 2. Pitää vastata saamiinsa 11 kysymykseen.
 3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
 4. Haaste tulee laittaa eteenpäin 11 bloggaajalle, joilla on alle 200 lukijaa.
 5. Postauksessa tulee kertoa, ketkä on haastettu.
 6. Ei takaisin haastamista.

Tiesitkö, että
 1. Minut on rokotettu Windowsia vastaan.
 2. Pystyn helposti syömään samaa ruokaa viikon, kaksi.
 3. Kasvoin historiattomalla ei-kenenkään-maalla, joka on helsinkiläisille muuta Suomea ja muulle Suomelle Helsinkiä.
 4. Ostin nettihuutokaupasta Platonin Valtion käännöksen. Se oli aika suolainen, mutta siinä on kirjailijan itsensä tekemä omistuskirjoitus.
 5. Katselen YouTubesta enimmäkseen painonnostoa. Snatch tarkoittaa siinä yhteydessä tempausta (vitsi kuluu nopeasti).
 6. Olen tehnyt tulet ilman stidejä, stendaria ja sprennaria.
 7. Haaveilin nuorempana historioitsijan urasta. Päädyin sitten kuitenkin Helsinkiin.
 8. Näytän ruuhkan vierellä pyöräillessäni piilokeskaria autoilijoille.
 9. Opiskeluaikoinani Helsingissä liikkui tyyppi, joka oli niin samannäköinen kuin minä, että kaverini alkoivat nimitellä minua koppavaksi, kun en moikkaillut.
 10. Lopetin kahvin juonnin kolme vuotta sitten. Työpaikan yhteismaatragedia.
 11. Keräilen tautologioita (paitsi kun en keräile).
Haastevastaukset:
 1. Minkä ominaisuutesi tai luonteenpiirteesi olisit valmis antamaan pois? Vaatimattomuuden. 
 2. Lempilelusi lapsena? Rambo-eloonjäämispuukko, jossa oli hiomakivi, sahaterä, kompassi, pullonavaaja, siimaa, tulitikkuja, ongenkoukkuja ja koukun painoja. Jos ei olisi tullut talvi (tikut loppuivat), olisin varmaan vieläkin Sipoon metsissä.
 3. Oletko pitänyt päiväkirjaa? Olen.
 4. Minkä taidon haluaisit oppia? Uskottavan ranskankielisen sadattelun (ja siihen liittyvän elehdinnän).
 5. Mihin jo hankittuun taitoosi voisit sen vaihtaa? Ruoanlaittotaitoon.
 6. Väri, josta et pidä? Värithän näyttävät muuttuvan taustan mukaan. Ei ole värin vika, jos se on väärässä paikassa.
 7. Eilisen päivän kohokohta? Snookerin maailmanmestaruusfinaali ja Selbyn odottamaton voitto O'Sullivanista.
 8. Upea, ihana tai unohtumaton makumuisto? Lapsuudessa naapurissa oli kilpikonnaterraario, johon piti vaihtaa vesi. Terraarion tyhjentämiseen käytettiin lappoletkua, josta piti imaista letkun täyttämiseksi ja juoksutuksen käynnistämiseksi. Nielaisin terraarion liejua. Se maistui aluksi laimealta pinaattikeitolta.
 9. Muistatko uniasi? Kerro jotain hulluimmasta unestasi, jonka muistat.  Vaikeita kolmikulmaisia sanoja, jotka juuttuivat kurkkuun. En pystynyt selittämään poliiseille tilannetta pihalle kasvaneen syvän ojan pohjalta.
 10. Mikä on lempilukupaikkasi? Sohva. Ei, nojatuoli.
 11. Minkä kirjan haluaisit hyllyysi? Tapio Salmisen teoksen Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika
Haastaan mukaan seuraavat blogit (lista lyheni alkuperäisestä, kun ketjukirje näyttää peittäneen koko blogiskenen):
Kysymykset haastetuille:
 1. Mitä vikaa on internetissä ja miten korjaisit sen?
 2. Mikä kreikkalainen jumala olet? 
 3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Virginia Woolfille?
 4. Jos Nobel-komiteasta soitettaisiin ja pyydettäisiin tekemään valinta tämänvuotisesta kirjallisuuspalkinnosta, kuka voittaisi? Oletetaan tällä kertaa, että et saa valita itseäsi.
 5. Minkä kirjan lukemista välttelet tietoisesti?
 6. Mitä mieltä olet kirjallisuuden klassikoiden uudelleen kirjoittamisesta/modernisoinnista/tehostamisesta?
 7. Mitkä olisivat ensimmäiset rautaiset toimenpiteesi kulttuuriministerinä?
 8. Mikä on erikoisin kirjanmerkki, jota olet käyttänyt?
 9. Mistä vokaalista olisit valmis luopumaan? Mikä vokaali suomen kielestä puuttuu?
 10. Oletetaan, että 800 vuoden päästä arkeologit kaivavat esiin nykyisen asuntosi. Löytöä pidetään erityisen merkittävänä. Miksi?
 11. Mikä kirja minun pitäisi ehdottomasti lukea?

Kommentit

 1. Kiitos :). Nämä on varmaan parhaat kysymykset ikinä. :D

  VastaaPoista
 2. Hienoja vastauksia ja kysymyksiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Litsasin töistä ihan tätä varten. Hihihii.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Luovuin samalla seitsemän vuotta jatkuneesta kirja per postaus -periaatteesta. Voi tätä vapautumisen tunnetta! Nythän voin kirjoitella ja peukutella ihan mitä sattuu.

   Poista
 4. Erinomaisia kysymyksiä. Kiitos haasteesta! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Olen just laittamassa internettiä uusiksi, niin vastaukset tulee hyvään saumaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novellihaaste 2

Usein sanotaan , että vedenalaiset lomakuvat ovat meribiologialle sitä, mitä kirjabloggaus on kirjallisuuskritiikille. Kuvagallerioissaan koralliriuttojen satumaisen monimuotoisuuden keskellä harrastajasukeltajat nostavat peukalonsa ilmaisemaan tyytyväisyyttä — ja siinä se. Ei puhetta, ei ympäröivää ekosysteemiä jäsentäviä käsitteitä, ei latinankielisiä nimiä; vain peukalo ja regulaattorin puhaltamat kuplat. Moni onkin kysynyt ärtyneenä, miksi paikalle ei lähetetä ammattilaisia. Samaa kysyi tuolloinen kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis lehtikritiikin korahdellessa kuolemaansa joitain vuosia sitten. Miksi ammattikriitikoiden sijaan näkyvyyttä kirjallisuudelle tuovat asiantuntemattomat harrastelijat ja heidän mutuhuttunsa? Hyvä kysymys. Etabloituneet kulttuuriäänet ehtivät — aivan aiheesta — varoittaa myös taitamattomien kirja-arvioiden vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin. Sain Variksen kolumnista vuosiksi vettä myllyyni sekä alaotsikon blogiini, mutta en ole pysäht

Keisari: Rooman portit

Conn Iggulden, Keisari: Rooman portit.  Englanninkielisestä alkuteoksesta Emperor: The Gates of Rome (2003) suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, Helsinki, 2008. Conn Iggulden on brittiläinen kirjailija, joka on erikoistunut historiallisiin romaaneihin. Keisari on viisiosainen kertomus Julius Gaius Caesarista, ja   Rooman portit on sarjan ensimmäinen osa. Se käsittelee Gaiuksen lapsuutta ja nuoruutta. Ylhäisen nuoren kehitystä leimaavat isän poliittinen toiminta ja poissaolo, orjakapina ja Mariuksen ja Sullan sisällissota (jota kirjailija typisti ja yksinkertaisti rajusti). Kasvatuksesta vastaa ankara entinen gladiaattori. Jotkut ajattelevat, että romaani on periaatteessa ketju vastoinkäymisiä, jotka tuovat esiin päähenkilöiden luonteen ja mahdollisia muutoksia siinä. Igguldenin kuvaamat vastoinkäymiset ovat pääasiassa toimintaa ja taistelua, joten päähenkilöt, Gaius ja ystävänsä Marcus, jäävät ohuiksi. Gaius on erinomaisen pystyvä, itsevarma, suoraselkäinen, idealisoitu roomalain

Vieterilintukronikka

Haruki Murakamin romaanit ovat minulle toistuva ”ongelma”. En osaa (tai uskalla) asettua arvioissani selkeästi jollekin kannalle. Romaanin 1Q84 (2009-2010) [ nipvet ] jälkeen luulin tunnistaneeni teosten heikkoudet ja voivani hylätä kulttuurirelativismini tarpeettomana varovaisuutena, koska Murakami näyttää soveltavan (länsimaisen) kirjallisuuden tekniikoita puutteellisesti. Tämän näkemyksen vallassa aloitin nyt joululahjaksi saamani Vieterilintukronikan (2021). Dickensiläisiin mittoihin yltävä koko — vajaat yhdeksänsataa sivua — herättää epäilyksen, että kirjoittajan tulot ovat perustuneet sivu- tai sanamäärään. Epäilys vahvistui, kun alkupuolen kerronta eteni loivina laineina keskittyen arkisiin askareisiin. Henkilöhahmot olivat toisilleen pohjattoman kohteliaita, ja konfliktit, sikäli kun niitä oli, verhoutuivat myyttisiksi jännitteiksi, jotka pysyivät vieraina myös henkilöhahmoille. Päähenkilöt tarttuivat toimeen, mielipiteisiin ja johtopäätöksiin ulkoisten voimien vallassa. Tek