perjantai 2. toukokuuta 2014

Laura

Vera Caspary, Laura. Vintage Books, London, UK, 2012.

Yhdysvaltalainen Vera Caspary (1899-1987) kirjoitti aluksi sekalaisen toimistotyön ja myöhemmin muun kirjoitustoimen ohella romaaneja, näytelmiä ja novelleja. Casparyn teoksista rikosromaani Laura lienee tunnetuin siitä tehdyn elokuvasovituksen vuoksi. Sitä en ole nähnyt, mutta Otto Premingerin noir-tuotanto on jossain määrin tuttu. Innostuin tästä hdcanisin bloggauksen johdosta.

Komisario Mark McPherson joutuu jättämään baseball-ottelun väliin murhatutkimuksen vuoksi. Lauraa, nuorta ja menestyvää mainossuunnittelijaa, on ammuttu haulikolla lähietäisyydeltä kasvoihin tämän huoneiston eteisessä. McPherson joutuu kahlaamaan puolitotuuksien ja ristiriitaisten lausuntojen keskellä, ja murhatutkimus polkee paikallaan. Kunnes.

Casparyn dekkari pyörittää kliseitä mutta tekee sen tietoisesti (ironisesti) ja raikkaasti (hauskasti). McPhersonin skotlantilaiset sukujuuret tulevat esiin monessa kohdin.
His face had the watchfulness that comes after generations to a conquered people. The Avenger, when he comes, will wear that proud, guarded look.
Kirja ilmestyi aluksi jatkokertomuksena, ja tarinan kertoja vaihtuu lukujen välillä. Jännityksen ylläpitäminen viimeiseen asti on loppua kohden hieman väkinäistä, mutta lukukokemuksena kirja oli viihdyttävä. Toimii.

2 kommenttia:

  1. Sinulle on haaste blogissani. Toivottavasti otat haasteen vastaan. Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista