torstai 10. huhtikuuta 2014

The God of Small Things

Arundhati Roy, The God of Small Things (1997). Fourth Estate, London, UK, 2009.

Intialaisen Arundhati Royn ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa romaani The God of Small Things voitti Man Booker -palkinnon vuonna 1997. Hän kirjoitti ennen romaaniaan muutamia elokuvakäsikirjoituksia ja romaanin jälkeen esseiden ja artikkeleiden ohella televisiosarjaa.

The God of Small Things sijoittuu Keralan osavaltioon Intiaan. Kaksossisarukset, Rahel ja Esthappen, kasvavat äitinsä, tätinsä ja enonsa huomassa Aymanamin kaupungissa 1970-luvun puolivälissä. Länsimaisuus kurottaa perheen elämään aatteiden, televisioiden, koulutuksen, elokuvien, esineiden ja juomien kautta. Vaikka vieras kulttuuri antaa ideoita ja käsitteitä, ympäristö pysyy pohjimmiltaan intialaisena. Kaksoset joutuvat mukaan aikuisten maailmaan tietämättöminä ja viattomina. Aikuisten ongelmat, kulttuuriset jännitteet, kastijärjestelmän tabut ja vaikeat uskollisuuteen liittyvät valinnat lankeavat heille kesken kiikkerän lapsuuden.

Tapahtumat etenevät epäkronologisessa järjestyksessä kohti tragediaa eri puolilta, ja kertojan ääni muuttuu niiden myötä. Hienon ylätyylin ja hetkittäin karkean todellisuuden välillä liikkuva sanasto toimii oivallisesti. Royn kerronta on silti verkkaista ja paksua, täynnä vertauskuvia ja kuvailua, minkä aukilukeminen joitain välähdyksiä lukuunottamatta tuntui raskaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti