torstai 1. huhtikuuta 2010

The Marshall Plan for Novel Writing

Evan Marshall, The Marshall Plan for Novel Writing. Writer's Digest Books, Cincinnati, Ohio, USA, 1998.

Evan Marshall yhdysvaltalainen kirjailija ja kirjallisuusagentti. Vielä The Marshall Plan for Novel Writing -kirjan julkaisemisen aikaan hän oli enimmäkseen kirjallisuusagentti, joka siis välittää kirjailijoiden tekstejä kustannusyhtiöille. Sen jälkeen on julkaissut lastenkirjoja ja jännäreitä.

Kirjoittamisoppaiden tapaan kirja on suunnattu ensimmäistä kirjaansa suunnitteleville. Marshall Plan on kuusitoistavaiheinen ohjelma, jota noudattamalla syntyy romaani. Ohjelma ei ole mitenkään houkutteleva tai hyvä, mutta ehkä se vähentää epävarmuutta, jos ei ole mitään tapaa jäsentää ensimmäisen liuskan ja valmiin käsikirjoituksen välistä matkaa. Kun suuret ikäluokat ovat jäävät eläkkeelle kirjoitusharrastus kenties yleistyy, eikä romaanien kynäily ole alkuunkaan huono harrastus.

Ensin pitää päättää kirjallisuuden laji, johon tarina istuu. Eri lajeissa, esimerkiksi jännäreissä, dekkareissa ja rakkausromaaneissa, on hieman toisistaan poikkeavat muotovaatimukset. Sitten luonnostellaan tarina, päähenkilö ja sivuhenkilöt. Marshall tarjoaa lomakepohjia, joihin kirjataan henkilöiden tiedot. 

Varsinainen tarinan jäsennys alkaa kohtausten suunnittelulla. Henkilöillä on keskenään ristiriitaisia tarinapäämääriä, mistä syntyy konflikteja. Kohtaukset käsittelevät näitä konflikteja. Marshall vaatii ainakin kolme yllätystä määrättyihin kohtiin kirjaa. Sitten käsikirjoitusta tulee muokata tiiviiksi ja siistiksi tarinaksi. Lopulta se lähetetään (Yhdysvalloissa) kirjallisuusagentille tai suoraan kustannustoimittajalle.

Kirja olettaa hyvin vähän perustietoja mistään ja pitää lukijaa kädestä aivan yksinkertaisissakin asioissa.  Ehkä Marshall Planin avulla saa kirjan kirjoitettua, mutta ei välttämättä kovin hyvää.  Kirjan on tarkoitus myydä, ja viihdekirjat myyvät usein paremmin kuin kaunokirjallisuus. Evan Marshall alleviivaa ohjelmansa reunaehtoja pariin otteeseen: tulos on viihdekirjallisuutta, jossa on onnellinen loppu, jossa romanttiset koukerot loppuvat onnellisesti ja jossa kaikkiin kysymyksiin pitää tulla vastaus eli kaikkien juonilankojen pitää selvitä.

Marshallin kieli on yksinkertaista, kirjan taitto siisti ja teksti helppoa ja väljää. Kirjoittamisoppaana kirja on köykäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti