maanantai 14. toukokuuta 2012

Maanpakolaisten planeetta

Ursula K. Le Guin, Maanpakolaisten planeetta. Englanninkielisestä alkuteoksesta Planet of Exile (1966) suomentanut Jyrki Iivonen. Avain, Latvia, 2011.

Maanpakolaisten planeetta on yhdysvaltalaisen kirjailijan Ursula K. Le Guinin toinen romaani. Gamma Draconis -tähteä kiertävän Werel-planeetan tevarit ja kaukanasyntyneet ovat olleet toistensa vihollisia vuosisatoja. Tevarit ovat planeetan paikallinen paimentolaiskulttuuri, ja kaukanasyntyneet ovat maan ihmisten planeetalle eristäytynyt yhteisö. Planeetta kiertää tähteä 60 maan vuoden sykleissä, ja planeetan kuu kiertää planeettaa 400 päivän sykleissä. Pitkä, maan vuosikymmeniä kestävä talvikausi on alkamassa. Pohjoisen gaali-paimentolaisten on nähty olevan matkalla etelään aikaisempaa järjestyneemmin. Ulkopuolinen uhka luo jännitteitä jo ennestään epämukavaan suhteeseen; sovintoyritykset törmäävät epäluottamukseen ja kunniakäsityksiin.

Le Guin esittelee kulttuureita niistä itsestään tai toisistaan käsin. Hän saa pienessä romaanissa kuvattua kokonaisen maailman vieraine käsityksineen, pelkoineen ja perinteineen. Vaikka suomennos olisi ansainnut tarkemman toimitustyön, käännös kulkee kauniisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti