sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Zombie: An Anthology of the Undead

Christopher Golden (toim.), Zombie - An Anthology of the Undead. Piatkus, London, UK, 2010.

Christopher Golden on yhdysvaltalainen kauhukirjailija, joka on koonnut 19 zombinovellia kokoelmaksi. Esipuheessaan hän kertoo hakeneensa hieman erilaisia näkökulmia. Niinpä novellien tarinat ja niiden zombit poikkeavat romerolaisesta perinteestä.

Esimerkiksi John Connolly kertoo tarinan Raamatun Lasaruksesta elävänä kuolleena, jota perhe vieroksuu ihmeparantumisen jälkeen. David Wellingtonin novellissa Weaponized zombit ovat eräänlaisia Yhdysvaltain armeijan taistelurobotteja. David Lissin erinomaisessa tarinassa What Maisie Knew kuolleista on tehty kuuliaisia palvelus- ja seksirobotteja, jotka heräävät hetkelliseen tietoisuuteen seksin ja väkivallan kokemusten kautta. Mike Carey kirjoittaa pörssimeklarista, joka haluaa eroon ihmisruumiin vaivoista ja rajoista tehostaakseen kaupankäyntiään.

Jotkin tarinat kuvaavat maailmanlopun jälkeiseen maailmaan sopeutumisesta. Tim Lebbonin In the Dust kertoo armeijan yrityksistä rajata zombiepidemia pienkaupunkiin ja erityksiin jääneiden yrityksistä selvitä kaupungissa. Jonathan Maberryn Family Business kuvaa elämää suojattujen, kohtuu normaaliin elämään palanneiden pienkaupunkien ulkopuolella.

Zombeja on tulkittu monin eri tavoin, ja kokoelma on tyyliltään ja tasoltaan vaihteleva. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti