torstai 13. maaliskuuta 2014

Kissa ja hiiri

Günter Grass, Kissa ja hiiri. Saksankielisestä alkuteoksesta Katz und maus (1961) suomentanut Aarno Peromies (1962). Otava, Keuruu, 1980.

Toinen maailmansota jätti pitkät varjot Euroopan ja erityisesti Saksan ylle. Monien muiden tavoin Günter Grass on yrittänyt selvittää tilejään menneisyyden kanssa. Hän oli ensimmäisiä saksalaisia kirjailijoita, jotka kirjoittivat toisen maailmansodan tapahtumista. Hänen teostensa kautta ulkomailla välittyi sotakokemus saksalaisin silmin. Grassille myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1999.

Günter Grassin esikoisteos Peltirumpu (1959) kertoo pojasta, joka kieltäytyi kasvamasta aikuiseksi. Kirja oli menestys. Volker Schlöndorff ohjasi Peltirummusta samannimisen elokuvan vuonna 1979. Olen nähnyt elokuvan mutten ole lukenut kirjaa (vielä). Grassin seuraava romaani Kissa ja hiiri sijoittuu edellisen tavoin Danzigiin ja sota-aikaan. Se kuvailee koululaisten joutilaita kesiä, rehtorien ja kaupunkilaisten sotainnostusta. Pojat loikoilevat puoliksi uponneella miinanraivaaja-aluksella, raaputtavat reelingistä lokin paskaa ja mutustelevat sitä. Pojista Joachim Mahlke on erilainen ja outo mutta kaveriporukassa arvostettu. Hänellä on valtava aataminomena ja  - kirjaa pidettiin turmeltuneena - meisseli. Hän innostuu liikunnasta, oppii uimaan muita paremmin ja kehittyy mallioppilaaksi ja sotasankariksi, joka ei kuitenkaan ole aivan kiiltokuvamateriaalia. Edes rautaristi ei tee hänestä hyväksyttävää. Hän on harras katolinen, hänellä on puolalaiset sukujuuret, ja hän noudattaa omaa moraaliaan.

Kissa ja hiiri syöttää tämän tästä yllättäviä kierteisiä. Kertoja, Mahlken ystävä, leikittelee lukijalla kuin kissa hiirellä sekoittaen puhuttelevaa muotoa ja suoraa kerrontaa. Muisti ja aikajana kääntyilevät. Hauskalla tavalla kiero kirja. Vaikka sota pysytteleekin taka-alalla, tämä kirja jatkaa urakkaani ihminen sodassa -lukuhaasteessa.

2 kommenttia:

 1. Minusta tämä oli parempi kuin Peltirumpu ja tiiviimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa ja hiiri on aika tiivis ja siinä on vähemmän (jos yhtään) sitä magiaa, jota Peltirummussa on.

   En tajunnut, että nämä ovat osia samasta trilogiasta kuin vasta, kun Peltirummun Oskar vilahtaa tässä kirjassa. Pitääpä lukea se Peltirumpu tässä piakkoin.

   Poista