sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Teksas palaa

Lee Child, Teksas palaa. Englanninkielisestä alkuteoksesta Echo Burning (2001) suomentanut Tero Kuittinen. Karisto, Hämeenlinna, 2014.

Teksasissa liftaava Reacher saa yllättäen kyydin kauniilta naiselta, joka haluaisi päästä eroon pahoinpitelevästä, nyt vankilassa veropetoksesta istuvasta miehestään. Mies on vapautumassa, paikallinen poliisi on miehen suvun leivissä, eikä pakeneminen huoltajuuskiistan vuoksi ole vaihtoehto. Palkkatappajaksi Reacher ei sentään suostu mutta lähtee kuitenkin tallipojaksi miehen suvun ranchille.

Ilmapiiri on kireä. Mies vapautuu ennen aikojaan mutta kuolee samana iltana. Nainen pidetetään murhasta. Reacher turvautuu suoraan toimintaan jouduttaakseen pahasti tahmautuvia tutkimuksia.
"Saatte valita", hän sanoi. "Luovutte leikistä nyt, tai sitten menette sairaalaan."
Järjestyksessään neljäs Jack Reacher -romaani noudattaa sarjan vakiintuneita puitteita. Reacher oikaisee vääryyksiä kuin maaton, kiertelevä ritari ja katkoo muutamia käsiä siinä sivussa. Lee Child ottaa joitain askeleita kohti meksikolaisten ongelmallista asemaa Yhdysvalloissa, mutta jättää saarnaamiset muille. Teksas palaa on toimiva rikosromaani.

2 kommenttia:

 1. Dekkarit on aina hyvää välipalaa joskus puuduttavankin historiaopuksen jälkeen. Itse pitäisi laittaa tulille James Lee Burken "Heaven's Prisoner's". Suapi nähdä jatkaako Tom Cruise valkokankailla Jack Reacherin roolissa. Ensimmäinen tekele oli kohtalainen viritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just näin. Jack Reacherit ovat vieläpä tasalaatuisia. Reacher on jonkinlainen hyvis, mutta hänen pidäkkeettömyytensä väkivallan suhteen tuottaa toisinaan huumoria mutta usein ihmiset "menevät sairaalaan".

   Kirjoittaja on englantilainen, joka katselee Yhdysvaltoja ulkopuolisen silmin nostaen silloin tällöin jotain oleellista ikään kuin näytille, mutta kirjat ovat vauhdikkaita ja viihdyttäviä. Reacher ei käy läpi minkäänlaista muutosta, mikään konflikti ei ole sisäinen.

   Patrick O'Brienin merisotakoulu pitäisi aloittaa ensi vuonna.

   Poista