torstai 27. kesäkuuta 2013

Things Fall Apart

Chinua Achebe, Things Fall Apart (1958). Penguin Books, London, UK, 2010.

Nigerialainen Chinua Achebe (1930-2013) opiskeli synnyinmaassaan ja pariin otteeseen Britanniassa ennen siirtymistään Nigerian Yleisradion palvelukseen. Sisällissodan jälkeen hänestä tuli kirjallisuuden tutkija, ja hän toimi mm. kirjallisuuden professorina Brown Universityssä elämänsä viimeiset vuodet. Kriitikkona Achebe herätti huomiota, kun hän esitti Joseph Conradin Pimeyden sydämen rasistisena teoksena.

Things Fall Apart on Acheben ensimmäinen ja luetuin romaani. Sen päähenkilö Okonkwo on kuuluisa soturi ja yksi heimonsa varakkaimmista viljelijöistä. Hänen isänsä oli laiska ja viiniin menevä laulaja eli roolimalli, jota Okonkwo pakenee työhön nuoresta pitäen. Hän rakentaa vaurautensa yksin, niittää mainetta painikentillä ja taisteluissa. Hänet tunnetaan myös äkkipikaisena miehenä ja isänä, joka palkitsee vähäisemmätkin virheet ruhjein ja mustelmin. Hän ei harrasta tyhjää puhetta, vaan kaipaa toimintaa ja menneitä aikoja, kun miehet olivat miehiä.

Sateet ja kuivuus säätelevät vuoden kiertoa. Häät yhdistävät sukuja ja keräävät ihmisiä yhteen syömään ja juomaan. Eri jumalten papittaret antavat neuvoja ja tuomioita, joita ei isäntienkään parane epäillä. Sitten alkaa kiertää huhuja valkoisista miehistä ja heidän rautahevosistaan. Lähetyssaarnaajat saapuvat Okonkwon kylään hassuine ajatuksineen, mutta vanhat jumalat eivät tuhoakaan tulijoita. Uusi uskonto vetoaa ensin hyljeksittyihin ja köyhiin, mikä järkyttää perinteistä järjestystä. Identiteetit murtuvat ja verta vuotaa.

Acheben kuvaama esiteollinen Nigeria on kiehtova ja vieras, joskaan ihmisten elämä ei poikkea esimerkiksi islantilaissaagojen maailmasta: mustasukkaisia ja riitaisia isäntiä, häitä ja maanpakoa verikostokierteen pysäyttämiseksi. Acheben kieli on suoraviivaista, ja pääosan kaappaakin upea tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti