sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Maan sydämessä

J. M. Coetzee, Maan sydämessä. Englanninkielisestä alkuteoksesta In the Heart of the Country (1977) suomentanut Kimmo Rentola. Otava, Helsinki, 1987.

J. M. Coetzee (s. 1940) on eteläafrikkalainen kirjailija, esseisti ja kääntäjä, joka opiskeli englannin ohella matematiikkaa ja ehti työskennellä tietokoneohjelmoijana 1960-luvulla. Hän väitteli kielitieteestä Teksasin yliopistossa vuonna 1969 tehtyään tietokoneavusteisen analyysin Samuel Beckettin teoksista. Osallistuminen Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen eväsi häneltä pysyvän oleskeluluvan Yhdysvaltoihin. Hän toimi kirjallisuuden professorina Kapkaupungin yliopistossa parikymmentä vuotta, missä hän oli myös äänekäs apartheidin vastustaja. Coetzee on tätä nykyä Australian kansalainen. Hänelle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 2003.

Maan sydämessä on Coetzeen toinen romaani. Tarina sijoittuu syrjäiselle eteläafrikkalaiselle maatilalle, jota kiusaavat eristyneisyys ja kuivuus. Kertoja, Magda, on vanhapiika, joka asuu leskeksi jääneen isänsä kanssa. Hän pitää itseään ympäröivän maiseman kaltaisena, kuivana ja elottomana, kyvyttömänä rakastaa ja olla rakastettu. Kun Magdan isä, valkoihoinen siirtomaaherra, viettelee värillisen renkinsä vaimon, patoutuneet pelot, himot ja vihat kaappaavat Magdan otteisiinsa. Kuten kreikkalaisissa tragedioissa ikään, kulttuurin ylläpitämät erot hämärtyvät, identiteetit murtuvat ja verta vuotaa.

Kerronta kulkee numeroiduissa katkelmissa, jotka ovat pääosin kappaleen, parin mittaisia. Melkein heti kirjan alussa Magda paljastuu epäluotettavaksi kertojaksi hämärtäen toden ja mielikuvituksen rajan. Hänen kerrontansa peruuttaa taaksepäin, muuttaa suuntaansa ja unohtaa osan tapahtuneesta, mikä kuvannee kirjailijan näkemystä Etelä-Afrikan suhtautumisesta siirtomaa-aikoihinsa. Magdan käyttämä kieli luo oudon, unenomaisen tunnelman -- eikä vähiten siksi, että hän alkaa menettää otteensa kieleen ja sitä kautta todellisuuteen. Coetzee kuljettaa kerronnassa paitsi Magdan alati kierteisempiä syöttöjä myös alustalaisten asemaa: subjektina esiintyminen on etuoikeus.

Harjaantumattomalle maallikolle Maan sydämessä on hieman raskas mutta palkitseva lukukokemus. Mustiin pukeutuneen Magdan epätoivo ja luisuminen painuvat mieleen... ehkä hieman samaan tapaan kuin Atwoodin Surfacingin nimettömän päähenkilön muutos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti