perjantai 24. tammikuuta 2014

Mastering Comics

Jessica Abel, Matt Madden, Mastering Comics: Drawing Words & Writing Pictures Continued -- A Definitive Course in Comics Narrative. First Second, New York, NY, USA, 2012.

Yhdysvaltalaisten sarjakuvataiteen ammattilaiset Jessica Abel ja Matt Madden ovat kirjoittaneet jatkoa sarjakuvaoppaalle Drawing Words & Writing Pictures, joka hämmästeli enimmäkseen sarjakuvan tekniikkaa: kuvan ja tekstin suhdetta, ruudun ja sivun rakennetta ja niin päin pois. Edeltäjänsä tavoin Mastering Comics on kirjoitettu sarjakuvakurssin rungoksi: sisältö jakautuu luonteviksi oppitunnin aiheiksi, ja oppikirjojen tavoin molemmat teokset sisältävät harjoituksia ja lisätehtäviä. Tällä kertaa kurssin tavoite on saada aikaan 10-12 -sivuinen omakustannesarjakuva. Kirjat toki sopivat itseopiskeluunkin.

Mastering Comics syventyy muutamaan aiheeseen, joista käsikirjoittaminen on yksi. Tarinasta poimitaan "atomeja", pysäytettyjä tilanteita, jotka esitetään kuvina ja joiden kautta tarinaan syntyy rytmi. Käsikirjoitus kertoo tietenkin tarinan mutta usein myös kuvakulmat ja valaistuksen, mitä tarkoitusta varten tekijät purkavat tarinan luonnosteleviksi "pinnakkaisiksi" (thumbnails) eli sivuiksi pieniä kuvia. Alison Bechdel piipahtaa sivuilla kertomassa omasta tavastaan käsikirjoittaa.

Abel ja Madden pureutuvat myös perspektiiviin ja tussittamiseen eli lyijykynäluonnosten puhtaaksi piirtämiseen. Tietokoneet ovat tietenkin muuttaneet sarjakuvan tekemisen tapaa, myös tussitusta. Tekijät eivät täysin tuomitse digitaalisesti tuotettua tekstaustakaan, vaikka teksti on osa teosta. Sarjakuvien värittämistä eri menetelmin käsitellään parin luvun verran. Taustaksi tarjoillaan väriteoriaa ja painotekniikan perusteita. Värittämistä lähestytään sekä PhotoShopin että vesivärien kautta.

Internet on tietenkin muuttanut sarjakuvien omakustanneskeneä. Ennen vanhaan kopiokoneeseen syötettiin originaaleja, joista leikattiin ja liimattiin sivut oikeaan järjestykseen. Sitten kopioitiin, nidottiin ja kannettiin kauppoihin ja lehtikioskeihin. Nykyisin harrastaja saa sarjakuvansa julkaistua hyvin pienin vaivoin. Abel ja Madden kuvailevat kustannusalan ja sarjakuva-ammattilaisuuden arkea ja antavat kunnianhimoisemmille harrastajille ohjeita portfolion kokoamiseen ja kustantamoiden kanssa kommunikoimiseen.

Kaiken kaikkiaan Mastering Comics on hyväntuulinen ja rohkaiseva opas. Se ei ole samaan tapaan räiskyvä kuin McCloudin teokset, mutta kirjan tarkoituskin on toinen. Edeltäjänsä tavoin se on sidottu lyhyeltä sivultaan, joten sitä on vaikea selata sylissä tai käsissä. Ehkä kurssien ohjaajat saavat enemmän materiaalia näkyviin kerrallaan. Kirja on viljalti kuvitettu; osa kuvista on tekijöiden omia, osa muiden. Tehtävät paitsi ohjaavat tekemään, ne myös haastavat ylittämään rajoja ja kumoamaan oletuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti