perjantai 25. kesäkuuta 2010

Hollywood - Suuri tyhjyys

James Ellroy, Hollywood -- Suuri tyhjyys. Englanninkielisestä alkuteoksesta Big Nowhere (1988) suomentanut Juha Ahokas (1998). Like, Helsinki, 2010.

Yhdysvaltalaisen rikoskirjailijan James Ellroyn Los Angeles -kvartetin toinen osa sijoittuu 1950-luvun alkuun keskelle kommunistivainoja. Elokuvastudiot käyttävät poliitikkoja aseinaan työehtoneuvotteluissa filmi- ja kuljetusväkeä vastaan. Howard Hughes ja Mickey Cohen pitävät korruptoitunutta poliisilaitosta otteessaan. Jazzia, tupakansavua, lahjuksia ja nyrkiniskuja.

Ellroy kokoaa väljästi tositapahtumiin perustuen monimutkaisen sarjamurhamysteerin. Henkilöitä on paljon, tapahtumat viittaavat aina taaksepäin, rotuennakkoluulot ovat vahvoja ja rikostutkimus on paljon yksinkertaisten asioiden selvittämistä, jalkatyötä ja painostusta. Päähenkilöt ovat särmikkäitä ja kaikkea muuta kuin puhtaita, ja dialogi on uskottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...