sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Pottsville 1280

Jim Thompson, Pottsville 1280. Englanninkielisestä alkuteoksesta Population 1280 (1964) suomentanut Mika Tiirinen. Like, Keuruu, 2003.

Jim Thompson (1906-1977) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän kirjoitti kolmisenkymmentä romaania, joita julkaisivat kioskikirjallisuuteen (engl. pulp fiction) erikoistuneet kustantamot. Muutamasta romaanista on tehty elokuvasovituksia (Esim. The Getaway, The Killer Inside Me, The Grifters, A Hell of a Woman, The Kill-off ja After Dark my Sweet).

Pottsville 1280 kertoo viime vuosisadan alun pienen Pottsvillen piirikunnan sheriffista Nick Coreystä ja tämän ongelmista. Kotona riehuvat äkäinen vaimo ja tämän vajakkiveli, kyliltä löytyy ruumiita, ja rakastajattaret vaativat yksinoikeuksia. Corey vaikuttaa hieman yksinkertaiselta, avuliaalta ja mukavalta, etenkin sheriffin vaalien alla, mutta Corey paljastuu joksikin muuksi. 

Thompsonin lyhyehkö romaani on takakannen mukaan "mustan huumorin ryydittämä julma trilleri". Tarina on pikemminkin farssi ja sellaisena kohtuu hauska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti