sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Tilinteko

Lee Child, Tilinteko. Englanninkielisestä alkuteoksesta Bad Luck and Trouble (2007) suomentanut Jukka Jääskeläinen. Karisto, Hämeenlinna, 2012.

Tilinteko on yhdestoista Jack Reacher -romaani, joita Lee Child on kirjoittanut vuosittain alkaen vuodesta 1997.

Jack Reacher tapasi kantaa mukanaan vain hammasharjaa, mutta Patriot Act -asetuksen jälkeen myös pankkikorttia ja passia. Reacher on vaeltanut Yhdysvaltoja ristiin rastiin kymmenen vuotta. Rahat ovat käymässä vähiin, kun tilille ilmestyy ylimääräinen rahasumma, joka vastaa sotilaspoliisien avunpyyntöradiokoodia. Reacher lähtee Los Angelesiin, mihin kokoontuu muutamia hänen entisiä alaisiaan. Yksi aseveli löytyy autiomaasta kuolleena, kolme muuta on kateissa. Tutkimukset perinteisin menetelmin törmäävät seinään, joten Reacher kumppaneineen joutuu turvautumaan koviin otteisiin. Aitaa kaatuu ja miestä kylmenee.

Tavatessaan entisiä kollegojaan Reacher joutuu puntaroimaan siviiliin siirtymisen vaikeuksia. Kun motelleja ja ravintoloita maksellaan, hän joutuu perustelemaan elämäntapaansa, jossa vaihtovaatteidenkin omistaminen johtaisi ennen pitkään omistusasuntoon ja veneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti