maanantai 16. joulukuuta 2013

2084

James Powell, 2084: An Oral History of the Great Warming. James L. Powell, 2011.

James Powell on yhdysvaltalainen geologi, joka on yliopisto-opettamisen lisäksi istunut Yhdysvaltain tiedeakatemian alaisessa tiedeneuvostossa. Hän on kirjoittanut liudan geologiaa ja ilmastonmuutosta käsitteleviä tietokirjoja. 2084: An Oral History of the Great Warming on tulevaisuuden historiaa käsittelevä pienoisromaani tai novellikokoelma tai jotain sinne päin. Se on kirjoittajan itsensä kustantama Kindle Single -e-kirja.

Kirja on kokoelma haastatteluita vuodelta 2084. Joukko asiantuntijoita, päättäjiä ja sotilasjohtajia eri puolilta maailmaa kokoaa vajaan kuluneen vuosisadan ilmastonmuutoksen paikalliset vaikutukset tiiviiksi narratiiviksi. Keskilämpötila nousee kuusi astetta, ja New York, Rotterdam, merkittävä osa Floridaa sekä kolmannes Bangladeshista jäävät veden alle. Phoenix ja Etelä-Eurooppa kuivuvat aavikoksi. Jäätiköt sulavat Himalajalta, Kalliovuorilta ja Andeilta tuottaen ensin valtavia tulvia ja lopulta katkeamatonta kuivuutta. Resurssisodat käydään vedestä. Vehnävyöhyke siirtyy pohjoiseen, ruoasta tulee pulaa, populaatio pienenee arviolta kolmeen miljardiin.

Vaikka aihe on mielenkiintoinen, Powellin proosa ei lumoa. Tieteisromaanina se on heikko. Kaikilla haastateltavilla on sama luennoivan tiedemiehen ääni, mitä muutama päälle liimattu n'est-ce pas tai hegeliläinen kollektiivisubjekti (me Amatsonin intiaanit, tiedeyhteisön jäsenet, meksikolaiset, kanadalaiset, intialaiset jne.) ei pysty peittämään. Vaikka narratiivit osin risteävät, kirja tarkastelee tapahtumia  erillisinä. Ehkä kirjan esittämä maailma on deglobalisoitunut paikallisiksi kulttuureiksi, ehkä haastateltavat näkevät pelkästään paikalliset olot, ehkä asiantuntijat keskittyvät vain sortuviin valleihin ja kuivuviin joen uomiin, vaikka paluun kolmeen miljardiin ja 1850-luvun elintasoon luulisi heiluttavan yhteiskuntia rajusti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti